11 oktober 2012

Hamvraag (nieuws, 2012)

ALS VERMEER WINT, WIE MAG DAN VRIJ REIZEN?

Paul Goeken
De concurrentie is niet misselijk: Paulien Cornelisse, A.F.Th. (van der Heijden), dé Mart Smeets, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Je moet wel van goeden huize komen om deze rivalen van je af te schudden in de race om de NS Publieksprijs 2012.

Maar niets is onmogelijk. De waarheid is soms vreemder dan fictie en ga zo maar door. Het zou dus zo maar kunnen dat maandagavond 15 oktober in de Posthoornkerk in Amsterdam directievoorzitter NS Reizigers Ingrid Thijssen de naam van schrijver Suzanne Vermeer noemt als de winnaar van de NS Publieksprijs 2012. Per slot van rekening was Vermeer ook al in 2010 genomineerd voor deze prijs en was 'ze' in 2011 de bestverkopende auteur in Nederland.

Maar, zo luidt de hamvraag: Als Vermeer wint, wie klimt dan het podium op? In ieder geval niet Paul Goeken, de geestelijk vader van 'haar' vakantiethrillers. Hij overleed immers in juni 2011 op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het genomineerde boek 'Noorderlicht', is het laatste waar de op Gran Canaria wonende Goeken zelf aan heeft geschreven. Mede daarom en het feit dat hij op 4 oktober jongstleden Abraham zou hebben kunnen zien, wordt hier en daar op internet en via sociale media opgeroepen om toch vooral op 'Noorderlicht' te stemmen.

Het is inderdaad een interessante kwestie, stelt uitgeverij A.W. Bruna, die de boeken van Vermeer op de markt brengt. ,,In het geval dat Suzanne Vermeer wint, zal hoogstwaarschijnlijk iemand van de uitgeverij (of eventueel de weduwe van Paul Goeken, Annemiek) de prijs in ontvangst nemen'', aldus een woordvoerster. In ieder geval niet de zorgvuldig geheim gehouden ghostwriter die nu de serie vakantiethrillers van Vermeer voortzet. Hoe dan ook, wat te doen met de sculptuur van Jeroen Henneman en het geldbedrag van 7500 euro als Vermeer de winnaar is? En wie gaat er namens 'haar' een jaar lang voor 5490 euro gratis eerste klas reizen met de NS?

Geen opmerkingen: