31 oktober 2012

Gebroken spiegel (nieuws, 2012)

HERCULE POIROTPRIJS VOOR LOUIS VAN DIEVEL

Op de Boekenbeurs in Antwerpen is vanmorgen de 15de Knack Hercule Poirotprijs 2012 voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Louis Van Dievel. Hij werd bekroond voor zijn boek 'Hof van Assisen'. De ongeschreven regel dat geen enkele Vlaamse auteur voor de tweede keer deze prijs wint, werd ook dit jaar niet geschonden. Van Dievel is een nieuwe naam in de lijst laureaten.

De winnaar ontving een cheque van 5000 euro uit handen van de Schotse thrillerauteur Philip Kerr, bekend van zijn Bernie Gunther-thrillers. Pieter Aspe kreeg de Prijs van de Lezer voor 'Eiland'.

Louis Van Dievel werkte als journalist voor verschillende bladen en werkt nu voor de Vlaamse publieke omroep. Als auteur is hij vooral bekend van zijn faction, geromantiseerde verhalen over de onderlaag van de samenleving. Zo haalde hij in 2007 de shortlist van de Libris literatuurprijs met 'De Pruimelaarstraat'.

Slapstick en felle kritiek, puntige karakterisering en een mozaïek van verschillende standpunten kenmerken volgens de jury Van Dievels vaak hilarische beschrijving van het proces tegen drugshandelaar en ex-wielrenner Gommaar Meganck. Maar is hij ook een moordenaar? Of een maffioso? Op één been?

Van Dievel houdt de lezer een gebroken spiegel voor van verborgen, onderdrukte, maar verslavende ondeugden, concludeert de jury, die dan ook verguld was zoveel constante kwaliteit eindelijk te kunnen belonen.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: