17 oktober 2012

Grootmeester (nieuws, 2012)

JOHN LE CARRÉ KOMT MET NIEUWE SPIONAGEROMAN

John le Carré mag dan op vrijdag 19 oktober zijn 81ste verjaardag vieren, hij blijft een actief schrijver. In mei 2013 verschijnt bij Penguin zijn nieuwe spionageroman, 'A Delicate Truth', meldt het magazine Knack. De Nederlandse vertaling, 'Een broze waarheid' komt uit bij Luitingh-Sijthoff, de enige uitgeverij ter wereld waaraan Le Carré sinds zijn debuut trouw is gebleven.

Over de nieuwe roman wordt op zijn officiële website nog met geen woord gerept. Het zou gaan over een antiterrorisme-operatie uit 2008 met de codenaam 'Wildlife', die op rots van Gibraltar in gang wordt gezet. Drie jaar later bezorgt een in ongenade gevallen Engelse beroepsmilitair die bij de operatie 'Wildlife' betrokken was, een boodschap uit het dodenrijk. Oudgediende bij Buitenlandse Zaken Kit Probyn zal samen met de jonge diplomaat Toby Bell, persoonlijk assistent van de minister, proberen om zo niet de wereld, dan toch hun eigen land en ziel te redden. Niets doen is voor de triomf van het kwade zorgen.

Hanca Leppink, dertig jaar Le Carré's Nederlandse uitgever, wil niet erg veel kwijt tegenover Knack: ,,Meer dan ooit zie je de hand van de meester: uitgediepte karakters, trefzekere dialogen, humor en mededogen in een spannend en actueel verhaal. Le Carré is griezelig goed op de hoogte van wat er speelt in de achterkamers van de zogenaamd verlichte en open westerse politiek.''

John le Carré, wiens echte naam David John Moore Cornwell is, introduceerde in 1961 in zijn debuutroman 'Call for the Dead' de legendarische MI6-agent George Smiley. De roman maakte van Le Carré zo niet de eerste, dan toch de beste romancier van de Koude Oorlog. Voor zijn derde thriller 'The spy who came in from the cold', verschenen in 1963, ontving Le Carré zowel een Gold Dagger als een Edgar Award.


(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: