13 juli 2012

Wordt verwacht 298 (nieuws, 2012)

PORTRET VAN AMSTERDAMSE BUITENWIJK

'Zinderende psychologische pageturner van een nieuw Nederlands talent', stelt uitgeverij Artemis over 'Tussenvrouw', het debuut van Sofia van der Sluis. En schrijver Herman Koch, die kennelijk het manuscript al heeft ingezien, prijst 'Tussenvrouw' aan als 'een buitengewoon scherp portret van een Amsterdamse buitenwijk'. De lezer kan vanaf oktober 2012 zelf toetsen of Koch en Artemis gelijk hebben, want dan ligt de roman van Van der Sluis in de winkel.

Hoofdpersoon in 'Tussenvrouw' is freelance redacteur Margot Houtman, 43 jaar en single. Ze is haar grootstedelijke leven meer dan beu en gaat in een buitenwijk van Amsterdam wonen. In deze wijk bestaat nog saamhorigheidsgevoel en hoor je de vogels fluiten. Ze raakt bevriend met een aantal buren, onder wie de mysterieuze Scarlett en haar woest aantrekkelijke vriend Bram.

Wanneer Scarlett op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht, is de verdachte al snel gevonden: een zwakbegaafde man die dagelijks naar vrouwen loopt te loeren in het park en verslingerd was aan Scarlett. Maar Margot gelooft in zijn onschuld, temeer omdat zij, liefhebber van Japanse horror, sinds de moord 's nachts wordt bezocht door een 'jurej' in wie ze de geest van Scarlett vermoedt.

Ondertussen ontfermt Margot zich over de radeloze Bram en bloeit er langzaam iets moois tussen hen op. Maar de moord op Scarlett laat Margot echter niet los.

Sofia van der Sluis werkte jarenlang in het boekenvak. Tegenwoordig woont ze met haar gezin in Italië.

Geen opmerkingen: