12 mei 2007

David Baldacci - Het recht van de macht (1995)

President uit de bocht in uitstekende politieke thriller




(Door Peter Kuijt)

Het was maandag 7 november 1994 rond half zes 's middags toen directeur Laurence J. Kirshbaum van de Amerikaanse uitgeverij Warner Books het manuscript van de thriller Absolute Power in handen kreeg. Die nacht ging Kirshbaum niet naar bed. De volgende ochtend om negen uur belde hij de schrijver, David Baldacci, op om zijn bankrekeningnummer te vragen: voor het overmaken van een voorschot van twee miljoen dollar. Enkele dagen later ontving Baldacci nog eens een miljoen dollar voor de filmrechten.

Volgens Kirshbaum is met Baldacci, een 34-jarige jurist uit Washington, 'de nieuwe Scott Turow of John Grisham' opgestaan. Deze twee voormalig advocaten hebben inmiddels de status van bestsellerauteur bereikt. Kirshbaums vermoeden zou best eens bewaarheid kunnen worden, want met Het recht van de macht, zoals Baldacci's debuut in Nederlandse vertaling is getiteld, heeft hij een thriller van formaat afgeleverd, die voor ontzag inboezemende verkoopcijfers zou kunnen zorgen.

Eén van de hoofdrollen in Het recht van de macht is weggelegd voor de 66-jarige inbreker Luther Whitney, een vakman aan wie je gerust een kraak kunt overlaten. Tijdens zijn laatste klus in het kapitale landhuis van de krasse, bejaarde miljardair Walter Sullivan gaat er echter iets fout. Whitney is ongewild getuige van een wilde liefdesnacht van Sullivans jonge vrouw Christine en... de president van de Verenigde Staten, Alan Richmond.

De vrijage loopt iets te onstuimig af en ontaardt in een knokpartij tussen Christy en de perverse president. Richmond geeft de vrouw een buitenparlementaire aframmeling, maar op haar beurt ziet zij kans Mr. America met een briefopener te verwonden. Op het moment dat zij hem de fatale steek wil toebrengen, stormen twee geheim agenten de slaapkamer binnen en schieten Christy twee kogels door het hoofd. In de commotie die daarop ontstaat, weet Whitney te ontvluchten met medeneming van een belangrijk bewijsstuk: de briefopener.

Richmond, die moet vrezen voor een vroegtijdig einde aan zijn politiek carrière, zet alles op alles om Whitney te pakken te krijgen. Maar het zijn z'n stafchef Gloria Russell en geheim agenten die - letterlijk - over lijken moeten gaan om de bejaarde inbreker definitief uit te schakelen. Whitneys dagen lijken geteld, maar hij wil zich niet zo maar gewonnen geven. In zijn kruistocht tegen de man in het Witte Huis krijgt Whitney hulp van een vroeger vriendje van zijn dochter, advocaat Jack Graham. Ook een lepe politie-inspecteur mengt zich in de strijd, die uitmondt in een spannend, onontkoombaar drama, dat de lezer een geheel andere kijk geeft op de mogelijkheden van briefopeners!

Baldacci is een begenadigd verteller. Hij verstaat de kunst om met de meest onverwachte wendingen de lezer constant op het verkeerde been te zetten. Zijn personages komen geloofwaardig over, hoewel sommigen wel erg vaak door ramen naar buiten staren. Niettemin zal het voor velen moeilijk zijn het boek ook maar een seconde terzijde te leggen. Puur leesgenot.

David Baldacci - Het recht van de macht, uitgeverij A.W. Bruna, 369 pag.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in september 1995

Geen opmerkingen: