19 november 2012

Jaargang zestig (nieuws, 2012)


VIJFENTWINTIGDUIZEND MUIZENVALLEN

Het toneelstuk 'The Mousetrap' is zondag voor de vijfentwintigduizendste keer opgevoerd in het West End theater in Londen. Het is het langstlopende toneelstuk ter wereld.

Het door Agatha Christie geschreven toneelstuk ging in première in november 1952. De schrijfster zelf dacht de theatervoorstelling het hooguit een maand of acht zou volhouden. Om het langdurige succes van de productie te vieren werd zondag een beeld van de toneelschrijfster onthuld in West End. Mathew Prichard, de kleinzoon van Christie, was daarbij aanwezig en hield voorafgaande aan de opvoering een praatje. Zijn oma schonk Prichard voor zijn negende verjaardag de royalty's van The Mousetrap.

Sinds de eerste uitvoering hebben 403 acteurs en 235 'understudies' een rol gespeeld in 'The Mousetrap'. Het stuk is in vijftig talen gespeeld. Het succes is grotendeels te danken aan de 'afspraak' met het publiek om niet aan anderen te verklappen wie de dader is in deze 'whodunnit'.

Tijdens de speciale uitvoering van zondag werd geld opgehaald voor de Mousetrap Theatre Projects, die tot doel heeft het theater ook toegankelijk te maken voor kansarme jonge mensen. Tijdens de zestigste jaargang van 'The Mousetrap' geldt er een toeslag van 60 pence op de kaartjes, die bestemd zal zijn voor goede doelen. En Christies kleinzoon Mathew Prichard heeft besloten een fors deel van zijn royalty's te doneren aan kunstprojecten.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: