12 juli 2012

Wordt verwacht 297 (nieuws, 2012)

DEBUTANTE VOL ZELFSPOT

Het profiel op haar Twitteraccount vermeldt dat ze een auteur is die bezig is de wereld te veroveren. Maar ook dat ze zichzelf doorgaans uitstekende adviezen geeft, die ze dan weer in de wind slaat. Via de sociale media liet ze verder weten dat ze onlangs een belangrijk telefoontje pleegde met een tv-producent en er in slaagde om niets beledigends, bedreigends of vulgairs tegen hem te zeggen. Kortom, de 22-jarige Britse debutante Hanna Jameson, voluit Hanna Nina Jameson, weet wat zelfspot is. En dat is een verademing in een wereld waarin veel auteurs lijden aan een lichte of ernstige mate van zelfoverschatting.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff brengt Hanna Jamesons eersteling 'Wat je bent' in november 2012 in de boekhandel. 'Strak, compact en gewelddadig', staat er op de cover.

'Wat je bent' is het eerste deel in een serie over de Londense onderwereld. Jameson introduceert Nic Caruana, een huurmoordenaar (de eerste keer dat hij iemand vermoordde werd hij er overigens niet voor betaald. Hij rolde per ongeluk in dit werk). Cuarana wordt ingehuurd door wapenhandelaar Pat Dyer om zijn dochter Emma (16, lang donker haar, blauwe ogen en een moedervlek in haar hals) te vinden. Het vriendje van Emma heet Danny Macaline, 'een slap aftreksel van Kurt Cobain, kuiltje in zijn wang, dichtgeslagen oog, onverzorgd haar'.

Cuarana doet er alles aan om de zaak op te lossen. Maar dat valt niet mee als hij ook nog eens Clare ontmoet, de vrouw van Pat. 'Voormalig danseres, met polsen vol littekens en met de meest troosteloze blik in haar ogen ooit gezien. Doet soms een poging te glimlachen'.

Jameson studeert Amerikaanse geschiedenis en literatuur aan de universiteit van Sussex. Ze woont in Brighton, maar was eerder woonachtig in Australië.

Andere nieuwe titels:

Steve Alten - 'De Maya profetie' (oktober 2012). Zoon van archeoloog begint een race tegen de klok om te voorkomen dat de Maya-voorspelling dat de wereld vergaat op 21 december 2012 uitkomt.
Ian Hamilton - 'Spel van de Draak' (oktober 2012). Forensisch accountant Ava Li wordt ingehuurd door de rijkste man van de Filipijnen om 50 miljoen dollar terug te halen. Het geld is verdwenen bij de aankoop van een stuk land dat niet bleek te bestaan. Ava Li gaat uiteindelijk de confrontatie aan met een van 's werelds meest gevreesde pokerspelers.
Lee Child - 'Achtervolging' (oktober 2012). Nieuw Jack Reacher-avontuur, waarin de held op een koude winteravond in Nebraska een lift probeert te krijgen. Een donkere Chevrolet stopt. Twee mannen voorin, een vrouw op de achterbank. Jack stapt in. Ze zijn nauwelijks onderweg of hij beseft: dit is heel fout gezelschap.
Eric van Lustbader - 'Robert Ludlum's Het Bourne bevel' (december 2012). Jason Bourne redt een onbekende man uit een ijskoud meer. Eenmaal op het droge ziet Bourne dat de man hevig bloedt uit een schotwond. De man kan zich niets meer herinneren.
Patricia Cornwell - 'Link' (november 2012). Patholoog-anatoom Kay Scarpetta weet dat ze de allerbeste is in haar vakgebied en dat kunnen haar (mannelijke) collega's niet altijd waarderen.
Pontus Ljunghill - 'Een onzichtbare' (november 2012). Debuut van Zweedse criminoloog over rechercheur John Stierna. Hij bezweert de moeder van een vermoord achtjarig meisje dat hij de moordenaar zal vinden. Dat lukt hem niet.
Jean Zimmerman - 'De weeskinderen' (november 2012). Historische thriller. Manhattan, 1663. De kleine Nederlandse kolonie is in de ban van de verdwijning van weeskinderen.
Stephen King - 'Dr. Sleep' (april 2013). Vervolg op klassieker 'The Shining'. King wilde wel eens zien wat er van Danny Torrance uit The Shining terecht was gekomen. Danny is werkzaam in een hospice als Dr. Sleep.
Chelsea Cain - 'Wraak' (oktober 2012). Aan een boom hangt het gevilde lichaam van een vrijwilliger in een opvanghuis voor onhandelbare tienermeiden. Een zaak voor rechercheur Archie Sheridan.
Marcia Clark - 'Valse getuigenis' (november 2012). Hulpofficier van justitie Rachel Knigt krijgt een hopeloze zaak toebedeeld. Een dakloze man wordt midden in een drukke winkelstraat vermoord. Er zijn geen getuigen en er is geen verdachte te bekennen.
Robert Goddard - 'Besloten kringen' (oktober 2012). 1931. Aan boord van een luxe cruiseschip hopen twee oplichters een nieuw slachtoffer te vinden. Wanneer zij de dochter van een schatrijke wapenhandelaar ontmoeten, zien zij in haar het ideale doelwit.

Geen opmerkingen: