31 juli 2008

Wordt verwacht 62 (nieuws, 2008)

EN DAAR IS-IE DAN: DE EROTISCHE THRILLER

Het zijn onderwerpen die soms een discussie(tje) opleveren in de wereld van de spannende boeken: het etiket 'literaire thriller' en het schrijven onder pseudoniem. De vraag wat er nou zo literair is aan een literaire thriller komt voortdurend om de hoek kijken. En is het schrijven onder een schuilnaam niet louter en alleen bedoeld om wat aandacht te genereren en in het beste geval een hype(je) te creëren, zoals in het geval van Eva Noorlander en Tess Franke?

Uitgeverij Karakter omzeilde het eerste onderwerp door op het debuut 'Passiespel' van Isa Maron heel ondeugend het stempel 'erotische thriller' te drukken. Het in oktober 2008 verschijnende boek wordt geafficheerd als 'expliciet en gedurfd, maar tegelijkertijd meeslepend en stijlvol'. De thriller focust op een 'gewone' vrouw uit Amsterdam die in de wereld van dominantie en onderwerping belandt. Daar ontdekt ze dat pijn en genot niet al te ver van elkaar liggen.

Die gewone vrouw is Olga - getrouwd, twee kinderen, goede baan. Ze raakt in haar zoektocht naar vrijheid en avontuur steeds verder verstrikt in de uitgekiende en gevaarlijke spelletjes van haar dominante minnaar. Zijn machtsspel bezorgt haar zowel grote angst als intens genot. Als langzaam herinneringen aan haar traumatische jeugd komen bovendrijven, vlucht Olga steeds dieper 'in de wereld van macht en onmacht'.

De 43-jarige Isa Maron is partner bij een adviesbureau in Amsterdam op het gebied van organisatiestrategie en human resources. Jammer genoeg is Isa Maron een pseudoniem...

INSTABIEL

De koningin van Karakter is Loes den Hollander. Sinds haar debuut 'Vrijdag' in 2006 ratelt haar tekstverwerker onophoudelijk. Ze schrijft aan de lopende band thrillers die alle herdruk op herdruk beleven.

Na 'Vrijdag', 'Zwanenzang', 'Naaktportret' en 'Broeinest' is het in oktober 2008 verschijnende 'Dwaalspoor' al weer Den Hollanders vijfde thriller. En alsof dat niet genoeg is verschijnt in dezelfde maand ook een verhalenbundel van haar hand, getiteld 'Loslaten'.

In 'Dwaalspoor' vertelt Den Hollander, tussen de bedrijven door ook bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, over het huwelijk van Rob en Lilian Dijkman. Dat huwelijk lijkt stabiel. Toch is er iets mis. En niet zo'n klein beetje ook.

Lilian staat op het punt om haar geluk in een andere richting te zoeken, als Rob wordt vermoord. Ze blijft achter met tegengestelde gevoelens en met de onbehaaglijke gedachte dat er meer aan de hand is dan ze kan overzien. Ze heeft redenen genoeg om verschillende mensen uit haar omgeving te wantrouwen, zelfs haar eigen zoon. Als er een tweede dode valt, rijst de vraag of de moorden iets met elkaar te maken hebben.

Andere nieuwe titels:

Liv - 'Gifgroen' (september 2008)Sabine Thiesler - 'De kinderverzamelaar' (september 2008)
Christine Kerdellant & Eric Meyer - 'De Versailles Formule' (oktober 2008)
Corine Hartman - 'Flikken Masstricht: Brand' (november 2008)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

In dit geval verstandig van Isa Maron om niet haar echte naam te gebruiken. Ik zou haar dat ook geadviseerd hebben. Stel je voor dat...

Peter Kuijt zei

Dat wat...?

Anoniem zei

Dat wat jij ook suggereerd...
"Jammer genoeg is Isa Maron een pseudoniem..." Ze kan anders best worden gestalkt, lastig gevallen worden. En dat terwijl ze misschien alleen maar iets verzonnen heeft.

Peter Kuijt zei

Ze staat anders wel met een grote foto in de gids van Karakter...

Anoniem zei

Ja heb ik gezien. Dat is een keuze van de uitgever, maar is het wel een eigen foto?
Denk maareens aan Menno Lindeman. )0o met foto.

Unknown zei

De foto is echt. Ik denk dat Jürgen in de roos zit met zijn eerste conclusie.

Peter Kuijt zei

Ach, Saskia Noort schreef tenminste nog onder haar eigen naam 'Nieuwe buren'.... Die maakt zich niet druk over stalkers. Geloof ik...

Unknown zei

Ik heb de indruk dat Noort niet de intentie had om een erotische thriller te produceren.En ze kreeg tamelijk groffe reacties op haar bord. Maar goed, je maakt je per definitie kwetsbaar als je een boek publiceert. De hele wereld oordeelt en niet altijd even genuanceerd. Ik kan me voorstellen dat de auteur van een erotische thriller haar eigen naam beschermt en daarmee ook de naam van haar gezin. Al was het maar om te voorkomen dat je daarna een autobiografische thriller over stalkers kunt gaan schrijven. De wereld zit vol gekken, geloof me.