21 maart 2017

Wordt verwacht 395 (nieuws, 2017)

RODERICK PLEEGDE DE MOORD, MAAR WAT DREEF HEM ERTOE?

Bij uitgeverij Hollands Diep verschijnt half mei een thriller. Maar geen ordinaire huis-tuin-en-keukenthriller. Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet bereikte een voor thrillers zeldzame plek op de shortlist van de Man Booker Prize 2016. 'Een boek waarover je nog lang blijkt piekeren', oordeelde een krant. 

Zijn bloedige plan is een historische thriller. Terwijl hij onderzoek deed naar de geschiedenis van zijn familie stuitte schrijver Graeme Macrae Burnet op het verhaal van Roderick 'Roddy' Macrae, een 17-jarige jongen uit Culduie. Het jaar is 1869. Een gewelddadige drievoudige moord in een afgelegen gemeenschap in de Schotse Hooglanden leidt tot de arrestatie van Roderick Macrae.

De memoires van de hand van de beklaagde maken het glashelder dat hij schuldig is aan de misdaad, maar het is aan de beste juristen en doktoren in het land om vast te stellen wat hem tot zulke brute daden heeft gedreven. Is hij ontoerekeningsvatbaar? Enkel de overtuigingskracht van zijn advocaat staat tussen Macrae en de strop.

Het boek van Burnet werd lovend ontvangen. ‘Een duivels goed verteld verhaal dat de extra aandacht dankzij de Booker ruimschoots verdient', schreef  The Guardian. ‘Een karakterstudie, een rechtbankdrama en een tragikomische historische schets. En het is een boek waarover je nog lang blijft piekeren;, vond NRC Handelsblad.

Graeme Macrae Burnet is opgegroeid in Kilmarnock, Schotland. Na enkele jaren te hebben gewerkt als docent Engels in Praag, Bordeaux, Porto en Londen, keerde hij terug naar Glasgow, waar hij acht jaar voor diverse televisiemaatschappijen heeft gewerkt. Zijn eerste roman, The Disappearance of Adèle Bedeau werd bekroond met een New Writer's Award van de Scottish Book Trust.

Geen opmerkingen: