14 juni 2017

Bottenoorlog (nieuws, 2017)

'Nieuw' boek van Crichton in aantochtEen kleine negen jaar diens overlijden verschijnt deze zomer een nieuw boek van de Amerikaanse schrijver Michael Crichton. Het gaat om Drakentand, waarin de Bottenoorlog centraal staat. 

Het nieuwe boek, dat op 7 juli bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt, verhaalt over de beruchte rivaliteit tussen de twee paleontologen Edward Drinker Cope (1840-1897) en Othniel Charles Marsh (1831-1899) tijdens een intense jacht op fossielen in het westen van Amerika in 1878. De strijd die de twee uitvochten staat bekend als de Bone Wars (Bottenoorlog). Ondertussen hebben de twee ook rekening te houden met indianenstammen die het gebied beheersen.

Crichton voert ook een fictief karakter ten tonele, William Johnson genaamd, die eerst voor de ene fossielenjager en dan voor de andere werkt en ondertussen ontdekkingen doet van historische proporties. Uiteindelijk groeit hij uit tot een Crichton-achtige held.

Het is aan de weduwe van de schrijver, Sherri Crichton, te danken dat er weer een nieuw avontuur op de markt komt. Met haar bedrijf CrichtonSun heeft ze de Michael Crichton Archives in het leven geroepen. Tijdens het grasduinen in de archieven stuitte ze op het manuscript van Dragon Teeth. ‘Ik was onmiddellijk gefascineerd', liet ze eerder weten. 'Het verhaal heeft Michaels stem, etaleert diens liefde voor historie, onderzoek en wetenschap. Dragon Teeth was duidelijk een belangrijk boek voor Michael.’

Michael Crichton (1942) overleed in 2008 aan de gevolgen van kanker. Hij verwierf bekendheid als de schrijver en regisseur van kaskrakers als ER, Jurassic Park, Disclosure en Prooi. Eerder werden postuum twee boeken van de bestsellerauteur gepubliceerd: Pirate Latitudes (2010) en Micro (2012).

Geen opmerkingen: