20 maart 2017

Drijvend in de Amstel (nieuws, 2017)

MOORD ONDER SCHRIJVERS

Literaire auteurs die zichzelf een overstapje veroorloven naar het thrillergenre: het verschijnsel is niet nieuw. Zelfs Bernlef deed het een keer. Aan de lijst met 'overstekers' wordt met ingang van morgen een nieuwe naam toegevoegd: Robbert Welagen. Dan verschijnt namelijk zijn detective Nachtwandeling.

Ruim een jaar voor zijn dood in 2012 verscheen van de hand van Bernlef de thriller De een zijn dood, over een oud-rechercheur die een erfenis achterover drukt. Hendrik Jan Marsman (de echte naam van Bernlef) is een van de vele literaire schrijvers die de wereld van het spannende boek verkennen. Recent nog verscheen de thriller, pardon, de literaire thriller Dagboek uit de rivier van Frederik Baas, pseudoniem van Jan van Mersbergen en buigt de jury van de Gouden Strop zich over Kwaadschiks, de vuistdikke spannende roman van A.F.Th. van der Heijden. Twee jaar geleden werkten de broers Daan en Thomas Heerma van Voss voor het eerst samen aan een boek, de thriller Ultimatum.

Ook romanschrijver Arjen Lubach ging het thrillerpad op met zijn boek IV, schreef Jessica Durlacher de verfilmde thriller De held, publiceerde de Vlaamse oppergod der letteren Herman Brusselmans drie politieromans over de Gentse moordbrigade en werd romanschrijver Sebastian Faulks vast en zeker goed betaald voor het in opdracht schrijven van de James Bond-thriller Devil may care.

Voor wie de in 1981 geboren Robbert Welagen niet kent: hij is een schrijver van romans en korte verhalen. Welagen debuteerde op 25-jarige leeftijd met Lipari. Niet onverdienstelijk want hij won meteen de Selexyz Debuutprijs en belandde op de longlist Libris Literatuur Prijs. In 2008 verscheen het eveneens lovend ontvangen Philippes middagen en in datzelfde jaar ontving hij het Charlotte Köhler Stipendium, een prijs voor veelbelovend schrijftalent. Daarna verschenen Verre vrienden (2009, shortlist BNG Literatuurprijs) en Porta Romana (2011). Zijn vijfde roman Het verdwijnen van Robbert (2013) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de BNG Literatuurprijs.

Welagen is kortom een schrijver met een allerwegen erkende fijne pen. Nachtwandeling, dat verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, situeert hij in een omgeving die hij inmiddels goed kent: de literaire wereld. De schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs en wandelt na de uitreiking het Amstel Hotel uit, een zachte lentenacht in. Het is stil op straat. Hij slaat linksaf en steekt via de Hogesluis de Amstel over. Hij volgt het water in noordelijke richting. De volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de Amstel gevonden.

Inspecteur Mudde buigt zich over deze zaak. Al hoopt hij dat dit een van zijn laatste is, want hij heeft inmiddels genoeg ellende gezien. Tegelijk is elke moord een vraag waar hij het antwoord op wil vinden. Pas dan mag hij naar huis, naar zijn hond en moestuin. Op zoek naar een moordenaar wandelt Mudde de voor hem onbekende literaire wereld in.

Geen opmerkingen: