15 november 2013

Wordt verwacht 359 (nieuws, 2013)

PLAATJES DRAAIEN EN MOORDEN OPLOSSEN

Een jaar later dan gepland, maar in maart 2014 brengt uitgeverij Anthos 'm dan toch naar de boekhandel: 'Kortsluiting', het thrillerdebuut van Jeroen van Inkel, de, zoals hij zichzelf op Twitter omschrijft, 'radio guy at Q-Music'. In februari van dit jaar liet hij al weten de eerste versie van zijn manuscript ('70.499 woorden') te hebben afgerond. Wellicht heeft de redactie nogal wat tijd gevergd. Maar het resultaat mag er zijn, althans als we op de waarschuwing 'Een verslavende bestseller' op de cover moeten afgaan.

Van Inkel (zijn echte naam is Jeroen Hendrik Donderwinkel) blijft in zijn debuut dicht bij zijn eigen wereld. Hoofdrolspeler is Vrank van Houten, een van de bekendste radio-dj's van het land. Hij leidt een lekker leven, heeft een mooie vrouw en lieve kinderen. Maar hij wil meer...

Samen met zijn beste vriend Walter presenteert hij eens in de maand een misdaadprogramma op radio Flevoland. Als Vrank wordt benaderd over een oude zaak waarbij lichaamsdelen in de kelder van een psychiatrisch instituut zijn gevonden, ziet hij zijn kans schoon in de journalistiek naam te maken.

Terwijl hij zich in de zaak vastbijt, breekt een hectische tijd aan: hij wordt achtervolgd en bedreigd, rijdt en passant een scheve schaats en moet ook nog eens Walter uit de goot helpen. Het loopt allemaal anders dan verwacht, zo veel is duidelijk.

Jeroen van Inkel (Amsterdam, 1961) is een van Neerlands bekendste deejays. Hij begon ooit bij Radio Nova, werkte als anchorman bij Radio Veronica en presenteert sinds een aantal jaren Van Inkel In De Middag bij Q-Music. In 2010 werd hij onderscheiden met de Marconi Oeuvre Award, de belangrijkste Nederlandse radioprijs.


Andere nieuwe titels:

Esther Verhoef - 'De kraamhulp' (maart 2014). Nieuwe thriller van bestsellerauteur die ook de pseudoniemen Escober en Marique Maas gebruikt. De omslag toont twee lange damesbenen onder een korte, zwarte kokerrok, hetgeen ons niet direct aan een kraamhulp doet denken. Maar de thriller gaat er wel over. 'De kraamhulp zou toch degene moeten zijn die je kunt vertrouwen...', meldt Anthos in de brochure. Verdere informatie ontbreekt.
Nicci French - 'Donderdagskinderen' (mei 2014). Deel vier in de Frieda Klein-serie, waarvan al meer dan een half miljoen exemplaren zijn verkocht. Psychoanalytica Frieda Klein besluit een vroegere schoolvriendin te helpen, wier problemen met haar onhandelbare dochter Becky haar boven het hoofd groeien. Becky geeft steeds meer van zichzelf bloot in de gesprekken die volgen. Frieda raakt er van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader.
Tom Rob Smith - 'De boerderij' (maart 2014). Zijn eerste drie boeken schreef hij over Leo Demidov, officier bij de geheime dienst van de Sovjet-Unie. In De boerderij slaat de Brit een andere weg in. Voor Daniel komt het als een schok dat zijn moede Tilde is opgenomen in een inrichting in Zweden. Zijn ouders zouden in het hoge noorden van hun pensioen gaan genieten, maar dat is op een nachtmerrie uitgelopen. Tilde lijdt aan achtervolgingswaanzin, beweert Daniels vader. Maar zij, inmiddels ontsnapt en naar Londen gevlucht, vertelt Daniel een heel ander verhaal.
Cocco & Magella - 'Schaduw over het meer' (april 2014). Giovanni Cocco (1976) is een Italiaans thrillerschrijver, Amneris Magella (1958) is forensisch patholoog. Samen schrijven ze over politiecommissaris Stefania Valenti die een onderzoek begint nadat er vlakbij het Comomeer resten van een lichaam zijn gevonden. Als blijkt dat het iemand betreft die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen en de zaak verjaard is, krijgt die weinig prioriteit van de Italiaanse recherche. Maar Valenti kan de zaak niet loslaten: ze is geïntrigeerd geraakt door het verleden van de streek, de geschiedenis van Joodse families, smokkelaars, onderduikers, informanten en Gestapo-agenten.
Judith Visser - 'Vreemden in de nacht' (mei 2014). Zoals De Spanningsblog al eerder meldde, heeft Visser de overstap gemaakt van Xander Uitgevers naar Anthos. In haar nieuwe thriller wordt een jong echtpaar in een afgelegen woning op brute wijze van het leven beroofd. Veertig jaar later neemt Cassandra Wolf, een voedingscoach wier relatie net is verbroken, haar intrek in het huis. Ze wil een nieuwe start maken en er een praktijk aan huis beginnen, maar haar plannen komen al snel op een zijspoor te staan vanwege angstaanjagende gebeurtenissen.
Herman Koch - 'Geachte heer M.' (mei 2014). 'Geachte heer M.' van bestsellerauteur Koch ('Het diner') wordt omschreven als een spannend verhaal over vriendschap en loyaliteit en bewondering en afgunst en kan dus niet in deze rubriek ontbreken. De ooit gevierde schrijver M. raakt steeds meer in de vergetelheid. Zijn grootste bestseller was een boek over een oude verdwijningszaak van een leraar. Deze man verdween na een kortstondige affaire met een leerlinge en werd voor het laatst gezien bij een vakantiehuis, waar zij en haar nieuwe vriendje vertoefden. M.'s benedenbuurman was destijds bij de verdwijningszaak betrokken en volgt de schrijver op de voet.

Geen opmerkingen: