02 november 2013

Plaat van de maand (43)


De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Bavo Dhooge, Dennis Lehane, Charles den Tex, Linwood Barclay, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site nog steeds een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3300 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de drieënveertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Frantisek Winter.


GEESTELIJK VADER VAN DE AARTSENGEL

(Door Wim van Eyle)

Frantisek Winter was een Tsjechische kunstchilder die vooral uitblonk in winterlandschappen. Een andere Frantisek Winter was een sportman, die aan de Olympische Winterspelen meedeed. En er was een derde Frantisek Winter en die laatste wandelde in Nederland rond als schrijver. Deze Frantisek Winter was het pseudoniem van Vincent van der Linden die geboren werd op 10-06-1934 en - nog niet zolang geleden - overleed op 01-09-2012. 

Zijn eerste boek verscheen in 1955 bij de uitgever J.T. Swartsenburg N.V. uit Zeist. Al zijn boeken zouden trouwens daar verschijnen. In de boeken van Frantisek Winter speelde steeds een Franse detective (Gabriel Katz) de hoofdrol, een detective die ook een pseudoniem of bijnaam had, namelijk De Aartsengel. Een fraaie blunder is wel dat op de cover van het tweede bij Swartsenburg verschenen boek met flinke letters staat De Aardsengel (op de binnenpagina is de fout overigens hersteld). 

Winter schreef elf boeken in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Daarnaast gebruikte hij nog een pseudoniem, als Thomas Wintner schreef hij korte verhalen zoals 'De bloedige farao' (in 1982 in Elsevier) en 'De piraat' (in 1984 in Crime nummer 2). 



Van beroep was Vincent van der Linden redacteur van een aantal sciencefictionbladen, hij werkte als vertaler en als ontwerper. Hij produceerde zinnen als ',,Grote God!" stootte hij uit, ,,die man is compleet afgeslacht! Wat een bloedbad! Gruwelijk!" Hij wendde zich kokhalzend af.' Nog een voorbeeld: 'Hij liep naar boven en vond haar liggen lezen op een donkergroene plaid. Naast haar lagen een paar kleine lapjes. Het waren de beide delen waaruit het badpak bestond.'




Bibliografie van Frantisek Winter: Alle boeken verschenen bij J.T. Swartsenburg 

1955 'De aartsengel en de 9e hemel'
1956 'De aardsengel (sic) en de wufte vrouwen'
1956 'De aartsengel vangt een reptiel'
1956 'De aartsengel in Los Angelos'
1956 'De aartsengel in het huis der dwazen'
195? 'Paniek rond Place Pigalle'
195? 'De aartsengel in Huize Veronica'
195? 'Nachtfuif in Santa Monica'
195? 'Het marihuana mysterie'. Als pocket verschenen in de serie Zegel-Pockets (Swartsenburg) 
195? 'Whiskey en plakband'
195? 'Moord om vijf dollar'
 
In deze serie zouden nog uitkomen: 'Vrouwen op drift', 'Drama in Las Vegas', 'Bloed en whiskey' en 'Moord per glas en per liter'. Deze laatste vier titels zijn waarschijnlijk nooit verschenen. 

(Bronnen: Wim van Eyle, Klaas van der Spoel)

1 opmerking:

Jan Hermans zei

Geachte Alternatieve Bron,

Indien de bronvermelding voor het pseudoniem en persoonlijke gegevens van de schrijver vermeldt worden, zou deze blog een welkome aanvulling zijn voor de Nederlandse Bibliografie (Online)!

Deze blog is mij net zo lief als de 'VN Detective en Thrillergids'.

Ga zo door!