19 november 2013

Wordt verwacht 362 (nieuws, 2013)

DE NIETSONTZIENDE AMBITIE VAN MEDIABEDRIJVEN

Na Donald Nolet ('Versleuteld') is Bart-Jan Kazemier de tweede debutant die onder bezielende (bege)leiding van Tomas Ross het vaderlandse thrillergenre verkent. In mei 2014 lanceert uitgeverij Cargo Kazemiers eersteling 'De man in het midden', die, in de woorden van editor-at-large Ross, 'een realistisch en angstaanjagend beeld geeft van de innige relatie tussen politiek en media'.

Hoofdrolspeler in 'De man in het midden' is Max Metzer. Ooit was hij een getalenteerde strafrechtadvocaat, maar van zijn carrière is bitter weinig over. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge.

Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisieproductiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij?

Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken de aanzet tot een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Metzer raakt steeds verder verstrikt in de leugens die zijn nieuwe werkgever verspreidt. Zijn onderzoek lijkt een groots complot bloot te leggen.

Bart-Jan Kazemier (Groningen, 1979) studeerde als taalkundige af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij als docent Nederlands in het internationaal onderwijs en gaf hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij is een van de oprichters van 'This Is Propaganda', een onderzoeksproject naar de relatie tussen media, commercie en politiek.

Andere nieuwe titels:

Koren Zailckas - 'Moeder, moeder' (maart 2014). Het gezin van Josephine Hurst (twee mooie dochters, een intelligente zoon, goedverdienende echtgenoot) loopt ogenschijnlijk op rolletjes. Maar wanneer dochter Rose wegloopt met een onbekend vriendje verstevigt Josephine de greep op haar gezin. Ze transformeert haar onberispelijke huis in een donkere gevangenis. Koren Zailckas (Saoedi-Arabië, 1980) schreef eerder een veelbesproken autobiografische roman over haar jeugd.
James Patterson - 'Erewoord, Alex Cross' (maart 2014). Zonder co-auteur geschreven nieuw deel in de serie rond de voormalige FBI-agent en psycholoog. Voor Alex Cross is er niets in de wereld zo belangrijk als zijn familie: kinderen, grootmoeder en vrouw Bree. Maar er is één crimineel die koste wat kost wil bewijzen dat hij de grootste genius is in de geschiedenis van de misdaad. Hij heeft ook de middelen om de familie van Cross in te zetten als wapen in zijn strijd.
Jackie Bateman - 'Dorst' (april 2014). Wanneer de mysterieuze Oliver neemt in een leegstaand huis in een Schots dorp, is hij het gesprek van de dag. Zeker als hij interesse toont in alleenstaande moeder Lauren. Wanneer Lauren verdwijnt blijft haar 15-jarige dochter Lizzy alleen achter. Het onderzoek naar haar verdwenen moeder loopt dood. Samen met haar vriend Simon belandt Lizzy in een neerwaartse spiraal van drugs en geweld. Jackie Bateman werd geboren in Engeland, groeide op in Kenia en woont thans in Vancouver. 'Dorst' is haar debuut en tevens het eerste deel van de Lizzy-trilogie.
Donna Leon - 'Het onbekende kind' (april 2014). Commissaris Brunetti onderzoekt de dood van de hulp van de plaatselijke stomerij. De man was doof en achterlijk en lijkt te zijn gestorven door een overdosis slaappillen. Het vreemde is echter dat Brunetti geen spoor van hem kan terugvinden in de bevolkingsadministratie. Langzaam ontrafelt zich het geheim rond de afkomst van de man.
Robert Harris - 'De officier' (april 2014). Thriller over een van de grootste spionageschandalen uit de Europese geschiedenis. In januari 1895 wordt de joods-Franse officier Alfred Dreyfuss veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Hij is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitsers. Georges Picquart, officier van de Franse inlichtingendienst, krijgt opdracht om een geheim onderzoek te doen naar de zaak-Dreyfuss. Hij ontdekt dat de werkelijke spion nog altijd actief is in het Franse leger. Roman Polanski werkt aan de verfilming van 'De officier'.
Julie Hastrup - 'De blinde vlek' (maart 2014). In het hoge gras van Kastellet in Kopenhagen wordt het lichaam van gevonden van Kirsten Schack. Zij was een populaire maatschappelijk werkster die zich haar hele leven lang heeft ingezet voor de bescherming van allochtone, mishandelde vrouwen. Het wordt een klus voor rechercheur Rebekka Holm, die hoopte de zomer te kunnen gebruiken om haar relatie nieuw leven in te blazen.
Roel Janssen - 'Fout goud' (februari 2014). Stropwinnaar Janssen schrijft over de erfenis die Elmer van der Breggen op het spoor zet van het goud dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland hebben gestolen. Zijn zoektocht brengt hem in Berlijnse bunkers en naar de zoutmijn waar de Amerikanen in de laatste weken van de oorlog het verborgen nazigoud ontdekten. Elmer stuit verder op de verzwegen geschiedenis van zijn familie, op nazivolgelingen van Florrie Rost  van Tonningen en op de macht van Zwitserse banken.
Lisa Gardner - 'In haar naam' (februari 2014). Charlie Grant is ervan overtuigd dat ze vermoord gaat worden. Haar twee jeugdvriendinnen zijn gedood, allebei op dezelfde datum, op hetzelfde tijdstip, de een een jaar na de ander.

Geen opmerkingen: