27 juni 2017

Wordt verwacht 409 (nieuws, 2017)

Haar keel op beestachtige wijze doorgesnedenOnder zijn eigen naam schrijft de Ierse auteur John Banville literaire romans. En niet zonder succes. Zo won hij in 2005 de Booker Prize met zijn boek The Sea. Zijn alter ego is Benjamin Black. Dat pseudoniem gebruikt hij voor de ondertekening van zijn misdaadromans. Zijn nieuwste, Praagse nachten, verschijnt 11 juli bij uitgeverij Querido. Ditmaal geen nieuw avontuur van patholoog Quirke tegen het decor van Dublin uit de jaren vijftig, maar een thriller, vertaald door recensent Arie Storm, die zich aan het eind van de zestiende eeuw afspeelt.

Praag, 1599. Christian Stern, de ambitieuze bastaardzoon van de prins-bisschop van Regensburg, is net in de stad aangekomen. Op de eerste avond vindt hij het lichaam van een jonge vrouw, half begraven in de sneeuw, haar keel op beestachtige wijze doorgesneden. Ze blijkt niemand minder dan de minnares van de keizer, en er zijn allerlei verdachten.

Stern wordt door de keizer zelf in dienst genomen om de moord te onderzoeken. Tijdens zijn speurtocht naar de dader verdwaalt hij in de schimmige wereld van het hof – verzwegen zaken, in code geschreven brieven en bittere rivaliteit. Er is geen weg terug, Stern zit er tot over zijn oren in. De minnares van de keizer is vermoord en de hele wereld wordt door elkaar geschud.

Naast de Booker Prize won John Banville ook de Guardian Fiction Prize en de Irish Book Award. Black is nog niet zo vaak gelauwerd. Maar zijn eerste drie Quirke-boeken werden door de BBC verfilmd. Dat dan weer wel. 

Geen opmerkingen: