14 november 2013

Beoordeeld worden (nieuws, 2013)

MARTIN CRUZ SMITH HEEFT ZIEKTE VAN PARKINSON - AL 18 JAAR

Martin Cruz Smith
De Amerikaanse schrijver Martin Cruz Smith, bekend van onder andere de trhiller 'Gorki Park', heeft in een videoboodschap in de New York Times onthuld dat hij al achttien jaar lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn laatste boek 'Tatiana', dat dit jaar verscheen, heeft hij met hulp van zijn vrouw Em kunnen voltooien. Zij typte het manuscript, terwijl haar man haar dicteerde.

Smith hield de ziekte tot voor kort ook verborgen voor zijn redacteur en uitgeverij Simon & Schuster. ,,Ik wilde niet daarop beoordeeld worden'', aldus de schrijver. ,,Ik ben of een goede schrijver of ik ben geen goede schrijver. 'Hij is onze uitstekende, aan Parkinson lijdende schrijver', wie zit daar nu op te wachten?'' Smith heeft diverse operaties ondergaan om de symptomen van de ziekte te bestrijden.

Smith (1942) groeide op in Reading, Pennsylvania, waar zijn vader een witte jazzmuzikant was en zijn moeder een zangeres van Indiaanse afkomst. Later heeft hij de naam Cruz aangenomen als eerbetoon aan zijn grootmoeder. Hij werkte als journalist, was verbonden aan plaatselijke tv-stations en correspondent voor Associated Press. Zijn grote doorbraak kwam met 'Gorki Park' en hij werd als snel vergeleken met John le CarrĂ©. 'Gorki Park', waarin voor het eerst de Russische politieman Arkady Renko de hoofdrol speelt, werd met veel succes verfilmd. Ook in 'Tatiana' treedt Renko weer op. 

(Bron: New York Times

Geen opmerkingen: