09 november 2013

Deon Meyer - Spoor (2013)

MEYER DWINGT RESPECT AF MET INGENIEUS BOUWWERK

(Door Guido Huisintveld)

De Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer is niet meer weg te denken uit het thrillergenre. Succesnummers als Duivelspiek en 13 uur vormen een ijzersterke fundering waar hopelijk nog veel verdiepingen op zullen verschijnen. Spoor is wat dat betreft een in het oog springende constructie in het oeuvre van Meyer.

De Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst komt een dubieuze transactie op het spoor, waarbij terroristische groeperingen een rol spelen. Het is een complex spel met veel spelers. Bodyguard Lemmer raakt zijdelings betrokken als hij een transport van twee zeldzame neushoorns begeleidt. Een andere pion op het schaakbord is Lukas Becker, die het hart steelt van een op avontuur beluste huisvrouw. Detective Mat Joubert is de laatste spoorzoeker, een ogenschijnlijke buitenstaander, maar cruciaal in de apotheose.

Zo in een paar volzinnen samengevat, lijkt het verhaal als los zand aan elkaar te hangen. Niets is minder waar. Een grondige research en een aantal knap verzonnen intriges leiden tot een ingenieus bouwwerk dat respect afdwingt. Spoor is eigenlijk een bundeling van vier boeken, die op vernuftige wijze tot een complex geheel zijn gesmeed. Afgezien van een inspiratieloze cover die op geen enkele wijze de inhoud reflecteert, mankeert er helemaal niets aan deze magistrale thriller van Deon Meyer. Dankzij zijn virtuoze schrijfstijl vlieg je door deze dikke pil van 520 bladzijden. De confrontatie in de epiloog biedt mogelijkheden om reikhalzend naar uit te kijken.

Deon Meyer - Spoor. Vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer. Uitgeverij A.W. Bruna, 520 pag.

1 opmerking:

Mike van Barneveld zei

Het boek lijkt een schaakspel waarin de stukken zonder enige dreiging op te wekken worden geplaatst. In het laatste kwart van het boek slaat Meyer genadeloos toe.