04 november 2013

Gesignaleerd 265 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

RICHARD PHILLIPS & STEPHAN TALTY - OVERBOORD

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Overboord', geschreven door Richard Phillips en Stephan Talty. Het is het relaas van de Amerikaanse kapitein Phillips, die in 2009 gegijzeld werd gehouden op een klein reddingsbootje voor de door geweld geteisterde Somalische kust. Het verhaal geeft een gedetailleerd beeld van deze gijzeling op open zee: de verzengende hitte, de doodsbedreigingen, de nepexecuties en een ontsnappingspoging.

Het begon allemaal als een gewone dag voor de 53-jarige Richard Phillips, kapitein van de Maersk Alabama, een vrachtschip dat onder Amerikaanse vlag voer en onder andere voedsel en landbouwgrondstoffen voor het World Food Programme aan boord had. Dat alles veranderde toen gewapende Somalische piraten het schip enterden.

Toen de piraten aan boord waren, liet Phillips zijn ervaring gelden en stelde hij alles in het werk om zijn bemanning te beschermen. Zo begon een gespannen periode van vijf dagen, waarin de Somalische piraten en de Navy SEALs, die uitgerukt waren, elkaar aftastten en die eindigde in een spectaculaire reddingsactie op open zee.

Richard Phillips groeide op in Underhill, Vermont, met zeven broers en zussen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Phillips studeerde in 1979 af aan de Massachusetts Maritime Academy en vaart tegenwoordig nog steeds op de koopvaardij. Dit boek, met een nawoord van oud-minister Tineke Netelenbos, diende als inspiratie voor de film Captain Phillips, dat vanaf 21 november in de bioscoop is te zien. De rol van Phillips wordt gespeeld door Tom Hanks.

Richard Phillips & Stephan Talty - Overboord. Vertaling: Frank van der Knoop. Uitgeverij Karakter, 304 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 452 0444 4.

Geen opmerkingen: