21 juni 2017

Investering (nieuws, 2017)

'Terecht meer aandacht voor buitenlandse thrillerauteur'De buitenlandse thrillerauteur wordt hier beter verkocht en krijgt meer aandacht dan zijn Nederlandse collega en dat is terecht. Dat schrijft uitgever en redacteur Gert Jan de Vries op zijn Facebookpagina. De Vries was eerder thrillerrecensent bij NRC Handelsblad en publiceerde onder het pseudoniem Tess Franke enkele thrillers. 


Uitgevers in Nederland wagen zich alleen aan succesvolle buitenlandse boeken, die zich al bewezen hebben in hun oorspronkelijke taal, aldus Gert Jan de Vries. 'Op Nederlandse thrillers zijn uitgevers minder kritisch, met mede tot gevolg dat een flink deel ervan commercieel mislukt. Dat sterkt uitgevers in hun overtuiging dat Nederlandse thrillers niet zo’n beste investering zijn.'

Publiek, critici en media ervaren vervolgens dat de Nederlandse thrillers minder goed zijn dan de buitenlanders en besteden er gaandeweg minder aandacht aan. Gevolg: de verkoop loopt terug en uitgevers zijn nog minder geneigd moeite te doen voor het Nederlandse product.

De Vries ziet geen heil in een nieuwe thrillerprijs die Saskia Noort in het leven wil roepen. 'Publiekelijk spelen met de gedachte dat er een nieuwe prijs komt, heeft Saskia Noort nu al weer weken onder de aandacht gebracht. Goeie PR, dus.' Maar de prijs zal het statusprobleem niet oplossen. 

Geen opmerkingen: