18 november 2013

Wordt verwacht 361 (nieuws, 2013)

KUNSTENARES NEEMT WRAAK OP CRITICI

Een intrigerende en spannende roman over een miskende kunstenares. Zo bestempelt uitgeverij De Bezige Bij de roman 'De vlammende wereld' van Siri Hustvedt, die zij in april 2014 uitbrengt. 

New York, jaren negentig van de vorige eeuw. Kunstenares Harriet Burden neemt wraak op de kunstcritici die haar (werk) niet op waarde weten te schatten. Onder de naam van drie jongemannen exposeert ze haar nieuwste werk. Met haar undercoverproject daagt ze hypocriete kunstrecensenten uit. Als de door haar 'uitverkoren kunstenaars' beroemd worden, dreigt haar plan te mislukken, want de jongemannen keren haar de rug toe en ontkennen haar bijdrage aan hun succes.

'De vlammende wereld' wordt gebracht als 'een intellectuele detective', opgebouwd uit een verzameling documenten over Harriet Burden. Via dagboekfragmenten, knipsels, interviews en kattebelletjes komt het hoofdpersonage tot leven. Het resultaat is volgens de uitgever een intrigerend web van feit en fictie, van werkelijkheid en kunst. 

Siri Hustvedt (Northfield, 1955) schreef essaybundels, po√ęzie, non-fictie en romans, waaronder de bestsellers 'Wat me lief  was', 'Het verdriet van een Amerikaan' en 'De zomer zonder mannen'. Drie jaar geleden verschenen haar memoires over haar ervaringen met de psychiatrie, 'Een geschiedenis van mijn zenuwen'. Hustvedt woont met haar man, schrijver Paul Auster, en hun dochter in New York.

1 opmerking:

Ries Bouwman zei

Siri Hustvedt is een ontzettend fijne schrijfster. Ik kijk echt uit naar haar nieuwe roman!