15 november 2013

Gesignaleerd 274 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

SASCHA OPPENBERG - BENAUWD

Bij uitgeverij Ellessy is verschenen 'Benauwd', het thrillerdebuut van Sascha Oppenberg.

Paul van Schaik werkt al jaren op kantoor maar wil eigenlijk schrijver worden. Hij heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. Zijn vrouw Lisa is bij hem weg; ze verwijt hem de plotselinge dood van hun dochter Justina. Paul kan zich er echter weinig van herinneren, althans dat probeert hij zichzelf wijs te maken. 

Op aanraden van zijn werkgever belandt hij bij een psycholoog. Dit is echter olie op het vuur, want onverwacht geconfronteerd met zijn verleden alsook de recente dood van zijn vader, glijdt Paul af en verliest de luttele greep die hij tot voor kort nog op zijn leven had.

Als hij dan ook nog een relatie krijgt met Angela - een heetgebakerde Macedonische, die haar eigen plannen met hem heeft, en zijn beste vriend Ralph niet blijkt wie hij dacht te zijn, lijkt een fatale afloop onontkoombaar.

Alexander Sascha Oppenberg (1973) werkt al tien jaar bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Echter hij heeft altijd de ambitie gehad om een bekend schrijver te worden. Zo publiceerde hij tal van korte verhalen bij de schrijfclub van het OEB en volgde hij een opleiding aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. Oppenberg woont in Kijkduin, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Schrijven begon bij Oppenberg in 2007 met een ingeving: ga ik vanavond uit of blijf ik thuis en begin ik aan een roman? ,,Het werd het laatste'', vertelt hij in een persbericht van Ellessy. ,,Ik plakte een verhaallijn aan elkaar die uiteraard nog aan alle kanten rammelde, maar ik voelde een energie en een gedrevenheid die me compleet wakker schudde. Schrijven is voor mij zoeken naar de lichtschakelaar in het donker. Het is leven, lijden en sterven, en dat allemaal tegelijkertijd met het gevaar dat je ondanks al die moeite nooit wordt uitgegeven. Wat dat betreft moet je als schrijver overtuigd zijn van je eigen talent, anders kun je die weg beter niet inslaan.''

Eenmaal klaar met zijn verhaal kwam de auteur bij toeval op de site van TenPages.com terecht. Daar moest hij door het promoten van zijn manuscript meer dan honderd aandeelhouders zien te enthousiasmeren. ,,Binnen zes weken had ik het benodigde aantal bij elkaar, waarna TenPages verschillende uitgevers benaderde. Degene die uiteindelijk met ons in zee ging was Uitgeverij Ellessy.''

'Benauwd' bevat thema’s die de schrijver zeer aan het hart gaan, zoals bijna-doodervaringen, worstelen met het dagelijks leven, contact met gene zijde en strubbelingen binnen een moeizaam huwelijk. ,,Ik wilde een roman schrijven met spirituele elementen. Zelf heb ik tweemaal een bijna-doodervaring gehad, op mijn 22e en 26e. Daarnaast is er mijn tweelingzusje die een dag na onze geboorte overleed. Ik heb altijd het gevoel dat ze nog steeds deel van mij uitmaakt. Misschien dat ik daardoor extra ontvankelijk ben voor spirituele signalen.''

Sascha Oppenberg - Benauwd. Uitgeverij Ellessy, 216 pag., €17,95. ISBN: 978 90 8660 230 8

1 opmerking:

Aquafresh zei

Alexander Oppenberg heeft een fantastisch debuut neergezet.Ik had zijn boek gisteren binnen gekregen en ik heb hem uit.Loopt als een trein. Goed gedaan, stijl is down to earth, heerlijk!