08 november 2013

Crossovers (nieuws, 2013)ESCOBER GENOMINEERD VOOR DIAMANTEN KOGEL


Drie Vlaamse en drie Nederlandse thrillerauteurs maken kans op De Diamanten Kogel 2013, de Vlaamse tegenhanger van de Gouden Strop. Het gaat om de Vlamingen Jo Claes met 'Getekend vonnis' (Houtekiet), Patrick Conrad ('Tango assassino', De Bezige Bij) en Rudy Soetewey ('2017', Kramat). Van Nederlandse zijde zijn genomineerd: het schrijversduo Escober met 'Overkill' (Anthos), Walter Lucius ('De vlinder en de storm', A.W. Bruna) en Charles den Tex ('De erfgenaam', De Geus). Lucius won eerder dit jaar de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Den Tex' 'De erfgenaam' was ook al genomineerd voor de Gouden Strop.

De nominaties werden vanavond bekendgemaakt in het Stadhuis van Antwerpen door Philip Heylen, wethouder van Cultuur. Bob Mendes, die in 2004 De Diamanten Kogel won voor 'Medeschuldig' blikte daarnaast terug op de totstandkoming van de prijs, die in 2002 voor de eerste keer werd uitgereikt.

Voor de prijs werden 122 titels ingezonden. Volgens de jury was er sprake van een grote variĆ«teit. ,,Meer en meer auteurs wagen zich aan crossovers tussen verschillende genres'', aldus jurylid Alain Sohier. ,,Zij schuwen niet om geschiedschrijving, journalistiek, biografie, fantasy of andere genres te vermengen met de kenmerken van een klassieke thriller, een politieroman of een whodunit.”

Naast inzendingen van de 'usual suspects' stuitte de jury ook op thrillerdebuten van auteurs die voorheen geen thrillers schreven. Sohier: ,,En er waren verrassende zijsprongen van auteurs waarvan je dacht dat je alles al had gezien. Dit alles maakt het jureren een moeilijke, spannende maar wel aangename bezigheid.”

De winnaar wordt bekendgemaakt op 29 november. De prijs bestaat uit een zilveren boksbeugel met vier diamanten, ontworpen en gemaakt door Wim Delvoye.  

Geen opmerkingen: