04 november 2013

Tien euro (nieuws, 2013)

PRIX GONCOURT NAAR THRILLERAUTEUR

Pierre Lemaître
Pierre Lemaître heeft de Prix Goncourt 2013 gewonnen, de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk. Lemaitre (1951), vooral bekend om zijn thrillers, krijgt de prijs voor zijn oorlogsroman 'Au revoir là-haut'.

Met het winnen van de Prix Goncourt ontvangt Lemaitre van de organisatie een bedrag van tien euro. Een symbolisch bedrag. De prijs levert de auteur vaak veel commercieel succes op.

Het is niet Lemaîtres eerste prijs dit jaar. In juli ontving de Franse oud-literatuurdocent een International Dagger voor zijn thriller 'Alex', over de ontvoering van het meisje Alex Prévost. Zij werd op klaarlichte dag in Parijs in een witte vrachtwagen gestopt. De politie heeft geen enkel spoor: geen enkele aanwijzing, geen verdachte niets. De Nederlandse vertaling van 'Alex' verschijnt deze maand bij Xander Uitgevers.

Lemaître moest zijn dolk overigens wel delen met landgenote Fred Vargas. Zij werd bekroond voor haar boek 'The Ghost Riders of Ordebec'. Vorig jaar won Jérôme Ferrari de Prix Goncourt met 'Le sermon sur la chute de Rome'.

Geen opmerkingen: