05 november 2013

Ik, de dader (nieuws, 2013)

AGATHA CHRISTIE SCHREEF BESTE MISDAADROMAN OOIT

Een detective van Agatha Christie is door zeshonderd schrijvers gekozen tot beste misdaadroman ooit. Uit een peiling onder leden van de Crime Writers' Association blijkt dat Christies roman 'The Murder of Roger Ackroyd' uit 1926 de ranglijst van het genre aanvoert.

De Britse schrijfster, die in 1976 overleed, versloeg hedendaagse auteurs als Thomas Harris  ('The Silence of the Lambs'). Maar ook Raymond Chandler, die twee boeken op de tien titels tellende shortlist had, had het nakijken. Christie, die 66 detectiveromans op haar naam heeft staan, werd ook tot beste misdaadauteur ooit gekozen. 

De beste misdaadreeks ooit komt op naam van Sir Arthur Conan Doyle, geestelijk vader van superspeurder Sherlock Holmes. De auteur schreef tussen 1887 en 1927 vier romans en 56 korte verhalen met deze detective in de hoofdrol.

'The Murder of Roger Ackroyd' wordt algemeen beschouwd als een van de hoekstenen van het misdaadgenre. Het is een van de eerste boeken waarin de Belgische detective Hercule Poirot aan de slag moet. Christie bedacht een ontknoping waarbij de verteller de moordenaar blijkt: uniek voor die tijd. Het boek baarde dan ook nogal wat opzien. Een deel van de lezers vond het een geniale vondst, een ander deel voelde zich opgelicht.

Critici toonden zich nogal verbaasd dat er geen boeken van Scandinavische auteurs als Stieg Larsson of Jo Nesbø op de shortlist stonden. Het oudste boek op de lijst was 'The Moonstone' van Wilkie Collins, geschreven in 1868. De meest recente misdaadroman was de thriller 'On Beulah Height', die de in 2012 overleden auteur Reginald Hill in 1998 publiceerde.

Geen opmerkingen: