08 juni 2017

Tweevoudig winnaar (nieuws, 2017)'Subtiele pageturner' bekroond met Gouden Strop
De Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Felix Weber met zijn boek Tot stof. Hij ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller vanavond uit handen van presentator Humberto Tan in RTL Late Night. De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut, is gegaan naar Jan Van der Cruysse voor Bling bling. Diamantroof in Delhi. Van der Cruysse won eerder dit jaar ook al de - allerlaatste - Diamanten Kogel

Felix Weber is het pseudoniem van Gauke Andriesse, hij won in 2011 ook De Gouden Strop met De handen van Kalman Teller. ‘Een bijzondere subtiele pageturner’, valt in het juryrapport over Tot stof te lezen, In het boek staat oud-verzetsman Siem Coburg centraal. Hij leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd.

In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.

De jury schrijft verder over Tot stof: ‘Een van de zeldzame keren dat de term ‘literaire thriller’ geen valse verwachtingen schept. Verhaallijnen dansen om elkaar heen tot ze elkaar vinden, personages gaan onder je huid en in je hart zitten.’ De opmerkelijkste zin uit het juryrapport is toch wel de volgende: 'Tot stof zindert niet van spanning, het knaagt, heel liefdevol.'

De Gouden Strop bestaat dit jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een geldprijs van 10.000 euro aan verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De andere genomineerde titels waren Handschrift van de duivel van Donald Nolet, Later als ik dood ben van Ilse Ruijters, Nemesis van Simon de Waal en Samen van Anita Terpstra. De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Anniko van Santen (presentator AVRO-Tros), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij hebban.nl).

De Vlaming Jan Van der Cruysse scoort goed met zijn debuut. Dat werd eerder al bekroond met de Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs in Vlaanderen en nu dus met de Schaduwprijs in Nederland. Het juryrapport roemt de soepele schrijfstijl: ‘Via unieke, veelkleurige karakters ontrolt zich een plot dat je stevig in de greep houdt. Geen moment heeft de lezer de neiging het boek neer te leggen, ondanks de opmerkelijke dikte van ruim 500 pagina’s.'

De Schaduwprijs beleefde haar 21ste editie en is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. De andere twee genomineerden waren Dooie dagen van Pim Hermans en Maakbaar van Mariette Zweers. De jury van de Schaduwprijs bestond uit juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard).

Het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel is gedrukt in een oplage van 350.000 exemplaren. Auteur Deon Meyer toert tijdens de Spannende Boeken Weken langs tientallen boekhandels door heel Nederland om te signeren en lezers te ontmoeten. Naast auteur is Meyer ook gepassioneerd fotograaf: hij maakt foto’s van de landschappen in zijn boeken. De foto’s die in sommige gevallen ook zijn boekomslagen sieren, worden tijdens de Spannende Boeken Weken in tien openbare bibliotheken geëxposeerd.

Bron: CPNB

1 opmerking:

Unknown zei

Ik heb het winnende boek niet gelezen, dus kan niet zeggen of ik dit een terechte winnaar vind. Wat ik wel kan zeggen is dat ik de uitreiking met kromme tenen heb bekeken. Vijf genomineerde auteurs zaten op de eerste rij, maar kwamen niet aan tafel. Er werd niet duidelijk gemaakt wie precies bij welke naam hoorde, er werd niets verteld over de inhoud van hun boeken,niets geciteerd uit het juryrapport en de bekendmaking was saai en vluchtig. Het spannende boek heeft niet alleen geen eigen avond meer, het heeft gisteravond opnieuw ingeboet aan allure en kracht. Het wordt tijd voor actie van thrillerauteurs en thrillerlezers. Die roep ik nu op. Wij mogen niet langer toestaan dat thrillers in Nederland als een ondergeschoven kind behandeld worden. Kom op, bedenk hoe het thrillergenre beter op de kaart gezet kan worden en meld je mening/ideeën bij het GNM! De voorzitter van het GNM, Peter Römer, is volgens mij van goede wil maar hij heeft oppositionele brandstof nodig. Ik stuur hem vandaag een bericht. Wie volgt?