01 november 2013

Seks en wereldpolitiek (nieuws, 2013)

THRILLERAUTEUR GÉRARD DE VILLIERS OVERLEDEN

De Franse thrillerauteur Gérard de Villiers is donderdag in Parijs overleden, zo melden Franse media. De Villiers, die bekend werd door zijn spionagethrillers, is 83 jaar geworden. Zijn boekenreeks SAS, waarmee hij in 1965 begon, is ook in Nederland uitgegeven.

De naam SAS staat voor Son Altesse Sérénissime (Zijn Doorluchtige Hoogheid). Die term slaat op prins Malko Linge, een personage dat veel voorkomt in zijn boeken. Van de meeste van zijn boeken zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Hij werd niet alleen in het Nederlands en andere Europese talen vertaald, maar ook in het Japans en Koreaans.

Het succesconcept van zijn boeken was steeds hetzelfde. Op de cover stond een gewapende vrouw, meestal met grote borsten en diep decolleté. Dat kwam hem op kritiek van feministes te staan. Tot de vaste ingrediënten behoorden geweld en marteling, harde seksscènes en een grote dosis wereldpolitiek. Prins Linge, een verarmde Oostenrijkse aristocraat die voor de CIA werkte om zijn kasteel te onderhouden, maakte eerst jacht op communisten. Na de val van de Berlijnse Muur verlegde hij zijn aandacht naar jihadisten.

De Villiers, die ook als journalist werkte, deed voor zijn boeken uitgebreid onderzoek en onderhield daarvoor contacten met diplomaten en geheime diensten. Daardoor slaagde hij erin enkele belangrijke gebeurtenissen van de wereldgeschiedenis te voorspellen.

In 1980 beschreef hij in 'Het complot van Caïro' de aanslag op Anwar el-Sadat, een jaar voordat de president van Egypte daadwerkelijk werd vermoord. En in 'Paniek in Bamako' beschreef hij een aanval van jihadisten op de hoofdstad van Mali, toen het Afrikaanse land nog stabiel was. 'Ik ben geen waarzegger', zei De Villiers hierover. 'Ik maak gewoon hypotheses over landen die ik goed ken.'

Zijn boeken hebben De Villiers, die tijdens de kerstdagen van 2010 werd getroffen door een aneurysma van de aorta, geen windeieren gelegd. Hij bewoonde een statig pand aan de Avenue Foch in Parijs. 

Hij deed de research voor zijn boeken helemaal zelf. Voor elk boek reisde hij eerst zo'n twee weken door het land waarover het ging. Daarna had hij zes weken nodig voor het schrijven. De Villiers bracht zijn zomers door in een villa in Saint-Tropez. Hij is vier keer getrouwd geweest en laat twee kinderen achteren. Zijn laatste partner was een dertig jaar jongere vriendin.

De Villiers begon in de jaren vijftig te schrijven voor Franse kranten. Tijdens een opdracht als verslaggever in Tunesië wilde hij best iets doen voor iemand van de Franse inlichtingendienst: een boodschap afgeven aan enkele leden van de obscure conservatieve beweging 'La Main Rouge'. Hij bleek een pion te zijn in een moordplan en hij had alle geluk van de wereld dat hij het er levend van afbracht. Terug in Parijs ging hij verhaal halen bij de inlichtingenofficier, die zich totaal niet schuldig voelde.

In 1964 werkte hij in zijn vrije tijd aan een detective, toen een redacteur hem vertelde dat Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond was overleden. ,,Je zou het van hem moeten overnemen'', zei de redacteur. Meer aansporing had De Villiers niet nodig: de eerste SAS kwam een paar maanden later uit.

(Bron: De Volkskrant)

Geen opmerkingen: