22 november 2013

Debuut met vuurproef (nieuws, 2013)

FORENSISCH RECHERCHEUR SCHRIJFT 'CSI'-THRILLER

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 14 januari 2014 'Vuurproef', het eerste deel in een nieuwe serie met als titel Unit Plaats Delict. Het is tevens het debuut van Carina van Leeuwen, in het dagelijks leven forensisch expert bij de Amsterdamse politie.

Het 'CSI'-achtige boek is gebaseerd op haar werk. Van Leeuwen was betrokken bij het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord en de vliegramp nabij de Libische hoofdstad Tripoli. Zij is co├Ârdinator vermiste personen en niet-ge├»dentificeerde doden voor de politie Amsterdam.

In 'Vuurproef' staat forensisch rechercheur Renee Spaan centraal. Ze houdt van haar werk, maar sinds haar levenspartner zichzelf van het leven beroofde, houdt de dood haar regelmatig uit haar slaap. Een nieuwe zaak bezorgt haar nog meer kopzorgen: ze moet het lijk van een onbekende man die op een Haags rangeerterrein is doodgeschoten en in brand gestoken identificeren. Het onderzoek voert Renee en haar team naar een verlaten villa, waar ze behalve kogelhulzen iets veel gruwelijkers aantreffen.

De verbrande man blijkt algauw een vermiste Haagse crimineel te zijn, en het lijk in het huis dat van zijn ex-vriendin. Maar daarmee begint het pas... Wie doodde wie, en waarom? Er is nauwelijks personeel om alle onderzoeken uit te voeren, Renees eigen chef en de officier van justitie werken niet mee en veel sporen lopen dood. 

Regelmatig blaast onze heldin stoom af: overdag met hardlopen, ’s avonds door bij het eethuisje van haar tantes Dora en Tilly aan te waaien, en ’s nachts door woedend haar eigen huisraad kort en klein te slaan. Wanneer komt alles weer goed? (foto auteur: Keke Keukelaar)

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde in 2012 aandacht aan het werk van Van Leeuwen (NB: vanaf 20.51 min.).

Geen opmerkingen: