29 november 2013

Een gedurfde utopie (nieuws, 2013)

DIAMANTEN KOGEL VOOR RUDY SOETEWEY

De Vlaamse schrijver Rudy Soetewey heeft met zijn thriller '2017' De Diamanten Kogel gewonnen. De auteur kreeg zijn prijs, een boksbeugel belegd met diamant, vanavond overhandigd  in het Letterenhuis in Antwerpen.

Voor de Vlaamse thrillerprijs waren zes auteurs genomineerd: Naast Soetewey zijn landgenoten Patrick Conrad met 'Tango assassino' en Jo Claes ('Getekend vonnis') en de Nederlandse schrijvers Escober ('Overkill'), Walter Lucius ('De vlinder en de storm') en Charles den Tex ('De erfgenaam'). Voordat jurylid Jürgen Joosten de naam van de winnaar bekendmaakte, kregen de genomineerden een door Jan Scheirs getekend portret overhandigd.

Zoals de titel al doet vermoeden speelt de thriller van Soetewey zich af in de nabije toekomst. Het is 2017 en Europa worstelt zich nog steeds van crisis naar crisis. In België is de sfeer tussen Vlaanderen en Wallonië onder het vriespunt gezakt, nadat de VEP de absolute meerderheid heeft behaald in het noorden. Verwijten vliegen over en weer. Geweld steekt de kop op, en men wijst elkaar almaar agressiever met de vinger.

Als Michel Lepaire, een ontslagen klokkenluider, ontdekt dat zijn vader, een voormalige paracommando van Waalse komaf, op een onverklaarbare manier uit het rusthuis is verdwenen, gaat hij op zoek naar de waarheid achter de waarheid.

De jury noemde '2017' een wrede en gedurfde utopie. ,,Aanslagen, martelingen en terroristische intriges overheersen deze geslaagde mengeling tussen toekomstvisie en spannend verhaal.'' Volgens de jury is '2017' net ver genoeg in de toekomst om te kunnen tonen waar de huidige crisis toe kan leiden.

De jury vond vooral 'de toegenomen kwaliteit' van de 122 ingezonden thrillers een reden tot juichen. ,,Meer auteurs schrijven betere thrillers die vaker de hand reiken naar de literatuur.''  De jury constateerde daarnaast dat steeds meer auteurs flirten met crossovers. ,,Ze schuwen het niet om geschiedschrijving, journalistiek, biografie, utopie, fantasy of andere genres te vermengen met de kenmerken van een klassieke thriller, een politieroman of een whodunit. Zelfs het 'Vijftig-tinten-grijs'-effect dringt ook het land van spanning binnen: erotische momenten worden frequenter en explicieter. Of de hardboiled fan van het genre blij is met deze verbreding is een andere vraag, maar spannende boeken leveren hiermee voor iedereen wat wils.''

Rudy Soetewey werd in 1955 geboren in Wilrijk, maar woont al meer dan twintig jaar in Edegem. Hij werkt al ruim twee decennia in het onderwijs. Zijn eerste boek 'Bedrieglijke eenvoud' publiceerde hij in 1992. In datzelfde jaar schreef hij ook het toneelstuk 'Bizar bezoek', dat een jaar later werd uitgevoerd. Soetewey heeft inmiddels zeven boeken en acht toneelstukken op zijn naam staan. De thriller 'Inbraak' werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2001, de Schaduwprijs 2002 en De Gouden strop 2002. 'Moord' uit 2007 werd genomineerd voor de Gouden Strop 2007 en voor de Hercule Poirotprijs 2007. 'Vrienden' (2009) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2009. En 'Getuigen' (2011) werd genomineerd voor De Diamanten Kogel 2011 en won de Hercule Poirotprijs 2011.

Geen opmerkingen: