22 juni 2017

Na de scheiding (nieuws, 2017)

Volgt na doorstart Steve Hamilton doorbraak in Nederland?



Het is toch nog goed gekomen met de Amerikaanse thrillerauteur Steve Hamilton. Die brak na zeventien jaar met zijn uitgeverij, omdat die volgens de schrijver in de promotie te kort zou schieten. Maar inmiddels is een eerder teruggetrokken thriller toch verschenen en komt er zelfs een Nederlandse vertaling uit. 

Geschillen en conflicten tussen auteurs en uitgevers zijn niet ongewoon, zeker niet waar het gaat om marketing en pogingen om publiciteit rond schrijver en boek te genereren. Maar het komt nauwelijks voor dat de schrijver zijn boek afblaast terugtrekt voordat de uitgever de kans krijgt om het op de markt te brengen. Maar voor de Amerikaanse thrillerauteur Steve Hamilton was twee jaar geleden de maat vol. Hij maakte een eind aan een langdurige relatie met zijn uitgeverij St. Martin's Press.

Minotaur Books, een imprint van St. Martin's Press, liet destijds weten van de publicatie van Steve Hamiltons nieuwe thriller The Second Life of Nick Mason af te zien. Volgens de uitgever had zowel de schrijver als de uitgever besloten na een relatie van 'vele jaren ieder zijns weegs' te gaan. Steve Hamilton liet daarop weten dat de verklaring van de uitgever 'misleidend' was. Het was juist de schrijver, tweevoudig winnaar van de Edgar Award, die had besloten om met de uitgever te breken. De reden? Het ontbreken van een publiciteitscampagne om The Second Life of Nick Mason te promoten.

Hamiltons nieuwe boek gaat over de ex-gedetineerde Nick Mason die tegen wil en dank terugkeert in de onderwereld van Chicago. Op basis van de drukproef had het magazine Publishers Weekly al een sterrenrecensie klaar staan. Ook stonden er blurbs (aanprijzingen) op de cover van collega-auteurs als Michael Connelly, Lee Child en Don Winslow. De uitgever had aangekondigd dat er een eerste druk van 75.000 exemplaren zou zijn. Verder zou de uitgever advertenties plaatsen en een landelijke promotietournee voor Hamilton op touw zetten.

Volgens Hamilton waren dit allemaal loze beloften. 'Er was helemaal geen sprake van een landelijke campagne.' De schrijver ging op zoek en vond een nieuwe uitgever, Putnam. The Second Life of Nick Mason kwam alsnog op de markt en kwam onder meer terecht op de bestsellerlijst van de New York Times. De blurbs van Connelly, Child en Winslow bleven overigens op de cover staan.

En die aanprijzingen zijn ook te vinden op de Nederlandse vertaling, getiteld Deal met de duivel, die op 7 juli bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt. Daarin introduceert Hamilton zijn held Nick Mason. Deze zit al vijf jaar onschuldig gevangen voor de moord op een DEA-agent, als hem de kans wordt geboden om weer vrij te komen. Hiervoor sluit hij een deal met de meedogenloze crimineel Darius Cole. De enige voorwaarde: als je telefoon gaat neem je op en doe je wat er van je gevraagd wordt. Nick geniet van zijn hervonden vrijheid en probeert de band met zijn ex-vrouw en dochter te herstellen. Maar dan gaat de telefoon en krijgt hij zijn eerste opdracht.

Steve Hamilton debuteerde in 1998 met A cold day in Paradise, de eerste in een serie rond Alex McKnight, een voormalige politieman uit Detroit. In deze reeks volgden nog tien boeken. Ook schreef Hamilton enkele standalone thrillers. Zijn boek The Lock Artist werd vertaald in zeventien talen, waaronder het Japans. 

Geen opmerkingen: