01 augustus 2013

Verkeerde houding (nieuws, 2013)

BOB EVERS GEEFT ZWARTE ZWAAN EEN ZETJE

De verkoop van twee nieuwe 'Bob Evers'-boeken leverde Uitgeverij Zwarte Zwaan van thrillerauteur Peter de Zwaan in vier weken meer op dan twee jaar honorarium van een gevestigde uitgeverij. Dat laat de schrijver-uitgever aan Boekblad weten.

Binnen een paar maanden heeft De Zwaan van elk deel zo’n 500 exemplaren verkocht, de halve oplage. ,,Het bizarre is dat hiervan bijna niets is weggegaan via de boekhandel'', zegt De Zwaan. ,,Als kleine uitgever heb ik meer aan kleine 'winkeltjes', gedreven door mensen die naar boekenmarkten en festiviteiten gaan.'' Maar ook via Bol.com vindt Bob Evers zijn weg naar de lezers.

Toen de avonturenserie uitkwam, heeft De Zwaan alle inkopers van de reguliere boekhandel gemaild dat de twee delen uit waren met een afbeelding van het omslag en de verkoopvoorwaarden, waaronder 40 procent handelskorting en geen recht van retour. ,,Geen boekhandel heeft gereageerd.'' Hij zorgde ook dat de leden van de verschillende Bob Evers-groepen op de hoogte waren van de nieuwe delen.

Zij gingen naar Bob Evers vragen bij de boekhandel. Vervolgens begonnen de boekhandels te bellen naar De Zwaan. Maar ze haakten af toen ze hoorden dat ze verzendkosten moesten betalen voor minder dan tien exemplaren. ,,Dat vind ik zo’n verkeerde houding in een tijd waarin het voor de boekhandel niet glorieus verloopt'', zegt De Zwaan. Hij zegt dat het hem aan het hart gaat als mensen schrijven 'De volgende keer ga ik wel meteen naar Bol.com'.

'De Loverman', zijn nieuwe misdaadroman, brengt De Zwaan dit najaar uit in samenwerking met uitgeverij Ellessy. De Zwaan begon enkele maanden geleden met Uitgeverij Zwarte Zwaan uit onvrede over de manier waarop uitgeverij Cargo met zijn manuscript en hem als auteur omging. Op zijn website www.peterdezwaan.nl en op De Spanningsblog schrijft de auteur regelmatig een column onder de titel ‘Uitgever worden’.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: