12 augustus 2013

Helemaal naast (nieuws, 2013)

GRISHAM IN DE BRES VOOR GUANTÁNAMO BAY-GEVANGENE

Thrillerauteur John Grisham heeft afgelopen weekend in een opinie-artikel in de New York Times zijn afschuw uitgesproken over het beleid van president Barack Obama. Hij hekelde de Amerikaanse regering die nog steeds toestaat dat er in Guantánamo Bay mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Nadat hij op de hoogte was gesteld dat zijn boeken worden geweerd uit de bibliotheek van de Amerikaanse gevangenis op Cuba, ging Grisham op zoek naar een van zijn lezers in Guantánamo Bay. Hij vergaarde informatie over Nabil Hadjarab, een 34-jarige uit Frankrijk afkomstige Algerijn, die al elf jaar vastzit zonder dat hij ergens voor aangeklaagd is. Hadjarab was een van de gevangenen die op weinig lichtzinnige wijze werden gedwongen te eten, nadat ze hadden deelgenomen aan een hongerstaking in het gevangenkamp.

Volgens Grisham heeft Hadjarab altijd ontkend banden te hebben met Al Qaida, de taliban of anderen die kunnen worden gelinkt met de aanslagen van 11 september 2001. De Amerikanen hadden ook geen bewijzen voor zijn betrokkenheid, behalve valse verklaringen van andere gevangenen die ze aflegden in een martelruimte in Kabul. Amerikaanse ondervragers hadden Hadjarab al laten weten dat ze zich vergist hadden in zijn identiteit. Maar omdat hij een Arabier in gevangenschap was, golden er voor Hadjarab strikte regels: hij moest naar Guantánamo Bay. Op 15 februari werd Hadjarab, geboeid en met een kap over het hoofd, naar Cuba gevlogen.

Grisham: ,,Sinsdien is Nabil lijdend voorwerp van alle gruwelijkheden uit het Gitmo-handboek: langdurige isolatie, blootstelling aan extreme temperaturen, gebrek aan zonlicht, nauwelijks recreatie en beperkte medische zorg. In die elf jaar mocht hij niet door familieleden bezocht worden. Nabil is nooit onderworpen aan waterboarding, vanwege redenen die alleen de gevangenisleiding weet. Volgens zijn advocaat is het omdat Nabil niets weet en hij zijn ondervragers ook niets kan geven.''

Na meer dan tien jaar is het zeer waarschijnlijk dat Hadjarab wordt teruggebracht naar Algerije, op dezelfde geruisloze manier als toen hij werd meegenomen. Maar volgens Grisham zal diens nachtmerrie alleen maar doorgaan. ,,Hij zal dakloos zijn. Hij krijgt geen ondersteuning bij het re-integreren in een maatschappij die vijandig staat tegenover voormalige Gitmo-gevangenen. In plaats van lef te tonen en te erkennen dat ze het mis had, dumpt de Amerikaanse overheid hem in de straten van Algiers en wast vervolgens haar handen in onschuld.''  Er zijn geen verontschuldigingen gemaakt, er is geen vorm van compensatie aangeboden. Grisham: ,,De VS zat er helemaal naast, maar er is niemand die dat toegeeft.''

(Bron: Salon.com)

Geen opmerkingen: