25 augustus 2013

Gesloopt en uitgeput (nieuws, 2013)

IAN RANKIN LEGT - TIJDELIJK - PEN NEER

De Schotse thrillerschrijver Ian Rankin neemt een jaar vrijaf om te gaan reizen. Dat heeft hij laten weten tijdens het Edinburgh International Book Festival.

De auteur zei dat hij 'niet met zijn hoofd op zijn bureau dood wil worden aangetroffen'. Hij heeft de laatste maanden gewerkt aan zijn nieuwste Inspector Rebus-thriller en zijn eerste toneelstuk, 'Dark Road', dat volgende maand in het Royal Lyceum Theatre in de Schotse hoofdstad in première gaat.

Rankin vertelde zijn gehoor op het festival dat hij geschrokken was van de recente dood van zijn collega en vriend Iain Banks op de leeftijd van 59 jaar. Begin dit jaar overleed ook Gavin Wallace, hoofd van de Scottish Arts Council, op 53-jarige leeftijd. Volgens de krant The Scotsman zei Rankin: ,,Ik ben 53. Ik zie vrienden van ongeveer dezelfde leeftijd wegvallen. Ik ben gesloopt, eerlijk gezegd. Botweg uitgeput. In 2014 neem ik een jaar vrij. Ik heb die tijd nodig om de batterijen helemaal op te laden.''

De schrijver gaf verder wat details vrij over zijn nieuwe thriller 'Saints of the Shadow Bible', die in Groot-Brittannië begin november in de boekhandel ligt. Het boek gaat over het Schotse referendum over onafhankelijkheid. John Rebus is een tegenstemmer. Hij gaat in de thriller ook in op een wijziging van de Schotse wet die voorkomt dat een verdachte tweemaal voor hetzelfde vergrijp of misdrijf terecht kan staan. 

Geen opmerkingen: