06 augustus 2013

Onwaarschijnlijke bestseller (nieuws, 2013)

''THE SILENT WIFE' WORDT EEN SLAPENDE HIT'

A.S.A. Harrison (foto John Massey)
'Gone Girl' van Gillian Flynn (in het Nederlands verschenen als 'Donker hart'), een psychologische thriller over een stukgelopen huwelijk, ontwikkelde zich vorig jaar gaandeweg tot een bestseller. Volgens The New York Times zal 'The Silent Wife' van A.S.A. Harrison deze zomer datzelfde gelukkige lot beschoren zijn. De krant noemt het boek 'een slapende hit' die dezelfde thema's aanstipt als Flynns boek.

Maar achter de publicatie van 'The Silent Wife' gaat een verhaal schuil dat van het boek volgens de krant een onwaarschijnlijke bestseller maakt. In een seizoen dat gedomineerd wordt door bekende 'merknamen' als Khaled Hosseini, Stephen King en J.K. Rowling is de auteur van 'The Silent Wife' een opmerkelijke verschijning. Harrison was afkomstig uit Toronto en had nog nooit eerder een roman gepubliceerd. Haar boek werd uitgebracht als een paperback en niet in een gebonden uitgave, die Amerikaanse uitgevers doorgaans op de markt brengen als men verwacht dat het zal scoren. En het verhaal krijgt nog een tragische wending: Harrison overleed in april aan de gevolgen van kanker, een paar weken voordat haar boek gepubliceerd zou worden. Ze was 65.

In 'The Silent Wife' verhaalt Harrison over een welgesteld paar uit Chicago, dat hun twintigjarig huwelijk op de klippen ziet lopen en uitmonden in bedrog, dubbelhartigheid en geweld. Het boek komt volgende week binnen op nummer 11 van de gecombineerde print en e-book bestsellerlijst van The New York Times.

Kathryn Court, de uitgever van Penguin Books, zei in The New York Times, dat een van haar redacteuren, Tara Singh, de rechten op 'The Silent Wife' had gekocht in het voorjaar van 2012, voordat Flynns 'Gone Girl' de hitlijsten zou beklimmen en daar ruim een jaar lang zou blijven. ,,We kochten het boek en we waren er weg van'', aldus Court. ,,Daarna kwam het succes van 'Gone Girl'. Het was alsof er olie op het vuur werd gegooid.'' Veel lezers die van 'Gone Girl' hadden genoten, wilden weer een soortgelijk verhaal. Ian Kern, manager van de Mysterious Bookshop in New York, zegt dat de overeenkomsten tussen 'Gone Girl' en 'The Silent Wife' commercieel zeer aantrekkelijk' zijn. Hij heeft Harrisons boek op een prominente plaats in zijn winkel uitgestald. Het boek heeft inmiddels al enkele lovende recensies ontvangen.

,,'The Silent Wife' is een boek dat het van mond-tot-mondreclame moet hebben'', zegt hoofdredacteur Patrick Nolan van Penguin Books. ,,Het is langzaam begonnen, maar we zien het steeds meer groeien.'' Harrisons website meldt dat de Nederlandse vertaling, 'Dodelijke stilte', in september 2013 bij The House of Books zal verschijnen.

Volgens Samantha Haywood, Harrisons literaire agent in Canada, heeft de schrijfster gewerkt als redacteur en schreef ze non-fictie onder de naam Susan Harrison. Vóór 'The Silent Wife' had ze twee romans geschreven, die Haywood bestempelt als 'knusse mysteries', maar ze zijn nooit aan een uitgever verkocht.

(Bron: New York Times

Geen opmerkingen: