08 augustus 2013

Suzanne Hazenberg - Thriller (2013)

HET LEVEN IS EEN SOAP, MAAR DAN ERGER

(Door Peter Kuijt)

Ymke de Ruyter is dialoogschrijfster van een soapserie à la 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Haar droom is een meeslepende thriller te schrijven, maar bedenk maar eens goed onderwerp en een originele uitvoering van een moord. Iets dodelijks met foie gras misschien? En tussendoor moet Ymke ook nog een gezin met man en vier pubers zien te managen.

De Ruyter is ontsproten aan het brein van Suzanne Hazenberg en is de verteller in 'Thriller', de derde thriller na 'Obstructie' (2010) en 'Eet' (2013). De hoofdpersoon heeft nogal wat gemeen met haar schepper: ook Hazenberg is scenarioschrijfster en deelt een huishouden met man en kinderen.

In 'Thriller' verhaalt Hazenberg op geraffineerde wijze hoe het leven van Ymke transformeert in een soap, zich ontwikkelt tot een beklemmende thriller en uiteindelijk verwordt tot een nachtmerrie. Het begint met de vondst door Ymke van een plastic tas met verre van alledaagse inhoud, verborgen onder de berg sneakers in de gang, variërend van maat 39 tot 46.

Kort daarna wordt in de buurt een meisje vermoord aangetroffen: de vriendin van Ymkes zoon Lloyd. Het lijkt zeker dat de tasinhoud met de moord te maken heeft. Maar Ymke besluit om de politie niets te vertellen over de tas. Stel je voor dat een van de kinderen ermee te maken heeft? Dan wordt er opnieuw een moord gepleegd. In de soap waaraan ze schrijft moet ze 'dealen' met een moord en vijf verdachten, maar in haar eigen leven zijn er nu ineens twee moorden en vier verdachten: haar man Andy, oudste zoon Troy, Lloyd, diens tweelingbroer Dylan en dochter Lynn. Ymke: 'Net als in de serie wist ik niet wie er loog en wie de waarheid sprak.' Later vraagt ze zich af hoe goed ze haar naasten eigenlijk kent. 'Je partner, met wie je jarenlang vrijde en praatte (...) en zelfs je eigen kinderen, die je via het potje, staartdelingen en acnecrème naar een soort van zelfstandigheid had geleid'.

'Thriller' verdient met verve de titel 'thriller'. Naast een intelligente whodunnit biedt Hazenberg een aardig inkijkje in de praktijk van de scenarioschrijfster. Ze legt uit hoe een serie met verschillende soorten karakters (ambitieus, rationeel, rechtvaardig) tot ontwikkeling komt en laat Ymke ondertussen dat sjabloon op haar gezinsleden leggen. 'Thriller' is geschreven in een heldere, scherpe stijl, maar taalkundige Hazenberg slaat bij tijd en wijle ook een lichtvoetige, humoristische toon aan. En die vaardigheid is maar weinig thrillerauteurs gegeven. Onlangs uitte de schrijfster in een interview de wens dat dit boek een wat breder publiek zou trekken. Die wens is volkomen gerechtvaardigd. Mensen, vergeet die andere Suzanne met haar nietszeggende, formulevaste vakantieboekjes, kies voor een allesbehalve doorsneethriller van Hazenberg!  

Suzanne Hazenberg - Thriller. Uitgeverij Anthos, 260 pag.

Geen opmerkingen: