30 augustus 2013

Wordt verwacht 355 (nieuws, 2013)

DE EETCLUB, TIEN JAAR LATER


We ontkomen er niet aan: de nieuwe thriller van Saskia Noort (1967) is in aantocht. Zoals de bestverkopende thrillerschrijfster van Nederland (2,5 miljoen verkochte exemplaren) vandaag twitterde is 'Debet' de titel waarmee ze haar succesvolle tournee voortzet.

Het boek verschijnt in november 2013 bij uitgeverij Anthos die, zo meldt de uitgever zelf, er 'een allesomvattende marketingcampagne tegenaan gooit: met affiches in abri's, spotjes op een commercieel radiostation, advertenties, acties met een damesblad en een landelijke krant, een online campagne en vanzelfsprekend een signeertour.

'Debet' is het vervolg op 'De eetclub', een van Noorts sterkere thrillers, die in 2004 verscheen. Dat boek werd een succes met 500.000 verkochte exemplaren, maar werd vervolgens - ook volgens de auteur zelf - matig verfilmd.

Over 'Debet': Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen.

Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Daarvoor moet ze terugkeren naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp is in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, de eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, en zijn vrouw Patricia gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Stap voor stap ontrafelt Karen het ware geheim van de eetclub en die exercitie is niet van gevaren ontbloot.

Andere nieuwe titels:

Helen FitzGerald - 'De overdosis' (oktober 2013). Joanna en Alistair reizen met hun negen weken oude zoontje naar Australië. Ze willen Noah laten zien aan hun familie. Door een misverstand geven ze Noah een overdosis aan slaapmiddelen waaraan hij sterft. In shock besluiten ze aangifte te doen van ontvoering. HEt hele land duikt op de zaak. Er ontstaat een mediahetze waarin niemand gespaard wordt.
Mark Billingham - 'Stervensuur' (januari 2014). Rechercheur Tom Thorne is te vaak over de schreef gegaan en draagt daarom weer het politie-uniform. Hij wordt ingezet op straat en moet bekeuringen uitschrijven of ingrijpen bij vechtpartijen in discotheken. Als een zelfmoord van een ouder echtpaar in Toms ogen te makkelijk opzij wordt geschoven, duikt hij in zijn vrije tijd dieper in de zaak.
Camilla Grebe & Paul Leander-Engström - 'Moskou Noir. De poppenspeler' (oktober 2013). Camilla Grebe schreef al eerder thrillers met haar zus Asa Träff. Als Zweedse expat heeft Paul Leander-Engström de Russische zakenwereld van binnenuit leren kennen. De poppenspeler is deel 1 in hun Moskou Noir-trilogie. Zakenman Tom Blixen heeft Zweden verruild voor Moskou en werkt bij de invloedrijkste bank van Rusland. Zijn nieuwe cliënt is Ruslands grootste oliemaatschappij, geleid door oligarch Boris Romanov. Al snel wordt Blixen meegevoerd in het decadente nachtleven van Moskou en raakt hij verstrikt in een spiraal van samenzweringen en geweld. Dan wordt zijn beste vriend vermoord.
Jane Casey - 'De vreemde bekende' (januari 2014). Drie vrouwen zijn gewurgd in de geborgenheid van hun eigen huis. Er lijkt een sadistische moordenaar aan het werk die de vrouwen gekend moeten hebben. Nader onderzoek van Maeve Kerrigan wijst naar een zeer onwaarschijnlijke dader: haar eigen collega.

NB: De verschijningsdatum van de thriller 'Dame Blanche' van Elvin Post en het thrillerdebuut van deejay Jeroen van Inkel, die voor dit jaar waren aangekondigd, is vooralsnog onbekend.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Anthos vermeldt op haar site dat 'Dame Blanche' van Elvin Post pas op 20-2-2014 zal verschijnen.

Dat boek van DJ Van Inkel was waarschijnlijk het equivalent van een saaie houseplaat. Die moest nodig ge-remixed worden.