13 augustus 2013

Stuivertje wisselen (nieuws, 2013)

E.L. JAMES IS GROTERE ZAKKENVULLER DAN JAMES PATTERSON

De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson moet dit jaar zijn meerdere erkennen in E.L. James in de strijd om wie het meest heeft verdiend. De Britse auteur van de 'Vijftig Tinten'-reeks heeft volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes het afgelopen jaar 95 miljoen dollar (ruim 71 miljoen euro) weten te vergaren. Vooral de e-bookversie van James' boeken was gewild: het bood lezers de gelegenheid om op een discrete wijze de erotische romans te verstouwen.

James Patterson staat op de tweede plaats van de Forbes-lijst. Hij verdiende 'slechts' 91 miljoen dollar (68 miljoen euro) in de periode van juni 2012 tot juni 2013. De kans is volgens het zakenblad vrij groot dat Patterson volgend jaar de lijst weer zal aanvoeren. Een op de zeventien verkochte hardcover boeken in de VS is van zijn hand en Patterson boek successen zowel bij volwassenen als op de young adult markt.

De volgende thrillerauteur vinden we pas op plek 7 van de lijst: Janet Evanovich. Zij schreef het afgelopen jaar 24 miljoen dollar (18 miljoen euro) bij elkaar met haar reeks over speurder Stephanie Plum. Nora Roberts volgt Evanovich op de voet (23 miljoen dollar, 17,3 miljoen euro). Zij wordt door Forbes de koningin van de e-book genoemd. Vorig jaar verkocht zij 3,2 miljoen digitale exemplaren, meer dan elke andere auteur die niet naar de naam E.L. James luistert.

Dan Brown toucheerde tot dusver 22 miljoen dollar (16,5 miljoen euro) met zijn jongste thriller 'Inferno', het bestverkochte boek in het eerste halfjaar van 2013. Maar 'Inferno' komt nog niet in de buurt van zijn kassuccessen 'The Da Vinci Code' en 'The Lost Symbol'. Met 20 miljoen dollar (15 miljoen euro) staat Stephen King op de tiende plek. Wellicht dat dat volgend jaar anders is, want het langverwachte vervolg op 'The Shining' staat op het punt van uitkomen. Ook Dean Koontz verkocht het afgelopen jaar voor 20 miljoen dollar aan boeken. John Grisham (18 miljoen dollar, 13,5 miljoen euro) staat op plek 12, terwijl David Baldacci met 15 miljoen dollar (11,2 miljoen euro) aan verkochte boeken het met de dertiende plek moet zien te rooien.

(Bron: Forbes)

Geen opmerkingen: