02 augustus 2013

Een zekere elegantie (nieuws, 2013)

'DR. SALAZAR' STOND MODEL VOOR HANNIBAL LECTER

Alfredo Balli
Een Mexicaanse arts blijkt de inspiratiebron te zijn voor de creatie van de vleesetende Hannibal Lecter, de grootste snoodaard der letteren.

Thomas Harris, geestelijk vader van het intrigerende personage, schrijft dit in een voorwoord van een speciale jubileumuitgave van 'The Silence of the Lambs'. Deze - later verfilmde - klassieker kwam vijfentwintig jaar geleden voor het eerst uit.

Zeker nadat Sir Anthony Hopkins in de film uit 1991 op magnifieke wijze gestalte had gegeven aan Hannibal Lecter, raakte menigeen geïntrigeerd door dit karakter, dat een uiterst gecompliceerd en mysterieuze persoonlijkheid bleek te hebben. De publiciteitsschuwe Harris geeft nu voor het eerst uitsluitsel over het ontstaan van Lecter.

Harris was een 23-jarige journalist van het tijdschrift Argosy toen hij naar de Nuevo Leon State Prison in Monterrey, Mexico, werd gestuurd om daar de Amerikaanse gevangene Dykes Askew Simmons te interviewen. Simmons was ter dood veroordeeld wegens de moord op drie leden van een gezin. Een jaar eerder had Simmons een poging gedaan om uit te breken. Hij had de bewaarder omgekocht en hem verzocht een deur open te laten en hem te voorzien van een pistool. Maar de bewaarder verraadde Simmons. Hij inde het geld, liet de deur op slot en schoot vervolgens Simmons neer. Simmons' leven werd gered door een vakbekwame arts, die eveneens gevangen zat. De arts stelpte het bloeden en behandelde Simmons' schotwonden.

Harris besloot om deze dokter ook te interviewen. Om zijn identiteit te beschermen noemde Harris hem 'Dr. Salazar'. Zijn gesprek met de arts kreeg een hele andere draai, toen Dr. Salazar zijn interviewer begon te ondervragen over Simmons. Over diens mismaakte voorkomen, over martelen in het algemeen en de slachtoffers van Simmons.

Pas nadat hij afscheid had genomen, hoorde hij van de gevangenisbewaarder over de achtergrond van de arts. ,,Dr. Salazar was een kleine man met donkerrood haard. Hij stond doodstil en hij straalde een vorm van elegantie uit. Na ons gesprek begeleidde de bewaarde me naar buiten. Ik vroeg hem hoe lang de arts in de gevangenis werkte. De bewaarder was geschokt en vroeg me: 'Weet je niet wie hij is? Hij is een moordenaar. Als een chirurg was hij in staat om zijn slachtoffer in een verrassend kleine kist te verpakken. Hij zal dit gebouw nooit verlaten. Hij is gestoord.''

Harris schrijft dat hij voor zijn boek een karakter nodig had, die het een en ander wist van de 'criminele' geest. Dr. Salazar bracht hem uiteindelijk tot de creatie van Hannibal Lecter. De 'echte' Hannibal zat twintig jaar in de gevangenis. Na zijn vrijlating, eind jaren tachtig, stelde hij zijn leven in dienst van het helpen van ouderen in Monterrey. De man stierf in 2009. Het zou gaan om Alfredo Balli, de laatste misdadiger die in Mexico ter dood is veroordeeld. Deze straf is later omgezet in een lagere straf.

(Bron: Latin Times)

Geen opmerkingen: