26 augustus 2013

René Appel - De advocaat (2013)

RENÉ APPEL OVERTREFT ZICHZELF

(Door Guido Huisintveld)

Met 'De advocaat' overtreft René Appel niet alleen zichzelf, maar ook het gros van de Nederlandse thrillerauteurs. Het zou een grof schandaal zijn als dit boek niet op de shortlist komt te staan voor De Gouden Strop 2014 (tenzij Tomas Ross deze thrillerprijs tegen die tijd definitief de nek heeft omgedraaid).

Advocaat David Driessen krijgt tot vervelens toe alleen maar onbeduidende zaken toegeschoven door zijn baas. Via zo’n kleine zaak komt hij in contact met de louche vastgoedhandelaar Hein Wesseling. Die neemt Driessen in vertrouwen, betrekt hem bij dubieuze transacties en sleept hem het wilde nachtleven in.

David voelt zich gewaardeerd en kan de riante bonussen en leningen van Wesseling goed gebruiken. Hij zit tot over zijn nek in de schulden, mede door een niet aflatende gokverslaving. Tegelijkertijd wordt hij getergd door hardnekkige bewijzen dat zijn vrouw vreemdgaat.

Een Nederlandstalige thriller zonder spruitjeslucht, zonder vijftig tinten slap gelul, zonder hormonaal gezwam. René Appel bewijst dat het kan. Hij schrijft over de dagelijkse gang van zaken zonder te vervallen in gekunstelde zinnen of storende clichés. Het verhaal is realistisch, geloofwaardig en op sommige momenten ook erg komisch. De ontknoping is niets minder dan een briljant staaltje zwarte humor.

René Appel - De advocaat. Uitgeverij Anthos, 316 pag.

Geen opmerkingen: