12 augustus 2013

Wordt verwacht 352 (nieuws, 2013)

ZES MOTIEVEN OM EEN KLOOTZAK VAN EEN HOOFDREDACTEUR TE VERMOORDEN

Uitgeverij De Geus geeft de komende maanden twee debutanten van Nederlandse bodem de kans. Het gaat om journaliste Mijke Pol en scenariste Patty Stenger.

Van Pol verschijnt in oktober 2013 de thriller 'Panty', waarin ze de redactie van een omroep afschildert als een slangenkuil. Kort na de jaarwisseling wordt hoofdredacteur Pieter de Wilde van RTV-Nieuws vermist. Een maand eerder heeft zijn directeur onder het opwekkende motto 'Bezuinigen doen we samen' aangekondigd dat er ontslagen gaan vallen. De niet bij iedereen geliefde Pieter voert in dat kader gesprekken met medewerkers.

Er zijn zes redactieleden, elk van hen heeft een motief om een klootzak van een hoofdredacteur te vermoorden. Heeft zijn verdwijning te maken met de respectloze manier waarop hij met mensen omgaat, met onthullingen over zijn liefdesleven of komt er misschien een tot nog toe verborgen reden aan het licht?

Mijke Pol (1987) studeerde in Utrecht twee keer cum laude af (bij de masters Politiek en cultuur na 1750 en Cultureel erfgoed) en volgde daarnaast een minor journalistiek. Ze werkte onder meer op de redactie van Het Jeugdjournaal, Andere Tijden en de recente serie De slavernij. Momenteel is ze actief voor De Grote Geschiedenis Quiz, als journaliste voor Brabants Dagblad, Viva, Flair, HP/De Tijd en cultuurmagazine MEST.

In januari 2014 ligt 'Zuidas', de eersteling van Stenger in de boekwinkel. Hoofdpersoon is Alice Bloemberg, sociaal een tikkeltje onhandig, maar briljant met cijfers. Ze verruilt een boekhoudkantoor in Sittard voor een consultancybureau op de Amsterdamse Zuidas. Niet alleen om carrière te maken maar vooral ook om het beklemmende milieu van haar ouders en jeugdvriend Ties te ontvluchten.

Als Alice tegen de verwachting in een grote vastgoedklant binnenhaalt, lijkt haar toekomst verzekerd. Tot duidelijk wordt dat men achter de schermen vuil spel speelt. Onderweg naar de top belandt ze ongewild in een fuik van list en bedrog waar iedereen, van staatssecretaris tot drugscrimineel en zelfs haar aannemersfamilie, bij betrokken blijkt te zijn.

Patty Stenger verdiende haar sporen als scenarist en producent van televisieseries, films, toneelstukken en muziektheater. Ook schreef ze films in opdracht, waarvan er vele werden bekroond op internationale filmfestivals (zoals 'Maandag', 'De Verleiding' en 'Matteo's Madness'). 'Zuidas' zal worden verfilmd door Paula van der Oest (regisseur) en Pollo de Pimentel (producent).

Andere nieuwe titels:

Jamie Mason - 'Drie graven vol' (november 2013). Nog een debutant bij De Geus. Deze Amerikaanse redacteur en actief blogger schreef een volgens de uitgever 'macaber en zwart-humoristisch' verhaal over een man met een lijk in zijn achtertuin. Ruim een jaar geleden vermoordde de vriendelijke Jason Getty een man die hij nooit had willen leren kennen. Het probleem begroef hij vervolgens iets te dichtbij. Wanneer hij eindelijk leert leven met de realiteit van zijn daad, vindt de politie twee andere lijken in zijn tuin.
Håkan Nesser - 'De slager van Klein-Birma' (november 2013). Laatste deel van de Barbarotti-reeks. Door een gebeurtenis in zijn privéleven voelt inspecteur Barbarotti zich gedwongen om zich meer en meer tot God te richten. Wanneer hij weer aan het werk gaat, wordt hij op een cold case gezet: in 2007 is er een man verdwenen en tot op de dag van vandaag weet niemand wat er met hem is gebeurd. Alles wijst in de richting van zijn toenmalige vrouw, van wie al eerder een echtgenoot onder verdachte omstandigheden verdween.
A.J. Kazinski - 'De slaap en de dood' (november 2013). Niels Bentzon, gijzelingsonderhandelaar bij de politie van Kopenhagen, moest haar aan het praten krijgen. Maar het is hem niet gelukt. Ze sprong toch haar dood tegemoet. De vrouw blijkt een van de belangrijkste danseressen van het Royal Ballet te zijn en werd al twee dagen vermist. De autopsie werpt een heel nieuw licht op de zaak: de vrouw lijkt al eerder te zijn gestorven en werd weer tot leven gewekt.
Liza Marklund - 'Nora's verdwijning' (januari 2014). Journaliste Annika Bengtzon probeert samen met haar nieuwe vriend Jimmy hun samengestelde gezin te laten slagen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Annika's ex-man is verbitterd en Jimmy's kinderen hebben een hekel aan Annika. Ondertussen wordt in een villa in Stockholm een zakenman en oud-parlementariër bewusteloos en gemarteld aangetroffen. Zijn vrouw Nora wordt vermist.
Tom Egeland - 'Het testament van Nostradamus' (januari 2014). Archeoloog Bjørn Beltø wordt meegezogen in een race tegen de klok wanneer een Italiaanse professor, en specialist in middeleeuwse codes, wordt ontvoerd. Want terwijl hij wanhopig op zoek is naar de professor, wordt hij zelf achternagezeten door de meedogenloze kloosterorde Virarius Filii Dei, een Amerikaanse inlichtingendienst en een 500 jaar oude broederschap van bibliothecarissen.
Josten & Smits - 'Gezichtsverlies' (januari 2014). Afkomstig van A.W. Bruna beproeven journalist Marc Josten en advocaat-generaal Rob Smits nu hun geluk bij de Bredase uitgever. In een nieuw deel in de Denise de Wit-reeks wordt een verkoold lichaam geïdentificeerd als het stoffelijk overschot van de jonge Janice Feenstra. Het officiële onderzoek naar de toedracht en de moordenaar is bij gebrek aan sporenmateriaal  gesloten. De moeder van het slachtoffer wil weten wie verantwoordelijk is voor deze misdaad. Ze schakelt privédetective Denise de Wit in. Een daderprofiel wijst in de richting van een aantal verdachten die via Facebook met elkaar verbonden zijn.

Geen opmerkingen: