25 augustus 2013

Continent (nieuws, 2013)

DEN TEX VOORGEDRAGEN VOOR EUROPESE THRILLERPRIJS


Charles den Tex (foto: Liesbeth Kuipers)
Het Letterenfonds heeft drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex voorgedragen voor de Europäischen Preis für Kriminalliteratur. Dit meldt het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op zijn website.

De Europäischen Preis für Kriminalliteratur, beter bekend als de Ripper Award, wordt eens in de twee jaar toegekend aan een auteur die volgens de jury en uiteindelijk het publiek een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de misdaadliteratuur van dit continent. De winnaar van de prijs, groot 11.111 euro, wordt in november 2014 tijdens het thrillerfestival 'Mord am Hellweg', bepaald. De uitreiking is een jaar later. Tot en met zaterdag 31 augustus 2013 kunnen uitgeverijen, literatuurorganisaties, literaire agenten en thrillerrecensenten kandidaten voordragen voor de prijs.

,,Het is een getrapte voordracht'', laat Den Tex weten. ,,Het Letterenfonds draagt voor aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en die draagt dan vervolgens voor aan de organisatie van de prijs. Dat het Letterenfonds mij als kandidaat zou noemen, dat wist ik al. Maar of het ministerie die keuze heeft overgenomen, daar ben ik nog niet van op de hoogte gesteld. Het is alles bij elkaar vooral een eer, er wordt één schrijver uit elk land naar voren geschoven en dan volgt er een juryprocedure om tot elf nominaties te komen. Vervolgens moeten de genomineerden zich presenteren tijdens het Mord am Hellweg thrillerfestival en mag het publiek de winnaar kiezen.''

De Ripper Award, de eerste Europese thrillerprijs, bestaat sinds 2008. In dat jaar mocht de Zweedse misdaadauteur Henning Mankell de onderscheiding in ontvangst nemen. Twee jaar later was het raak voor diens landgenoot Håkan Nesser. En vorig jaar kreeg de Franse schrijfster Fred Vargas de cheque mee naar huis.

(Bron: GNM)

1 opmerking:

Unknown zei

Een goede keus denk ik. Vorige week had ik nog nooit van den Tex gehoord, maar na het lezen van 'Cel' afgelopen week, ben ik diep onder de indruk van zijn schrijfstijl. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Ik ga beslist zijn andere boeken ook lezen, te beginnen morgen met 'De macht van meneer Miller'.