05 augustus 2013

Rijk en divers (nieuws, 2013)

DENISE MINA WEER IN DE RACE VOOR THRILLERPRIJS

Schrijfster Denise Mina, die vorige maand nog de Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year in de wacht sleepte met haar thriller 'Gods and Beasts', is opnieuw voor een thrillerprijs genomineerd. Ditmaal heeft haar jongste boek 'The Red Road' de shortlist bereikt van de Deanston Scottish Crime Book Of The Year 2013. Of ze ook daadwerkelijk heeft gewonnen, wordt zaterdag 14 september bekendgemaakt tijdens het Bloody Scotland festival. De winnaar krijgt een trofee en een cheque ter waarde van duizend Britse ponden (ruim 1150 euro).

De prijs richt de schijnwerpers op de Schotse misdaadliteratuur. Schotse 'roots' zijn voorwaarde voor deelname aan de competitie. Deelnemers moeten in Schotland wonen, werkzaam zijn in Schotland of er zijn geboren. Vorig jaar won Charles Cumming de prijs met 'A Foreign Country'.

Mina heeft vijf concurrenten: Ann Cleeves ('Dead Water'), Gordon Ferris ('Pilgrim Soul'), Malcolm MacKay ('How a Gunman Says Goodbye'), Val McDermid ('The Vanishing Point') en Ian Rankin ('Standing in Another Man's Grave').

De rijkdom en de diversiteit van het Schotse thrillergenre blijkt wel uit deze shortlist'', aldus Dom Hestings, de festivalmanager van Bloody Scotland. Er staan schrijvers op die aan de top van het genre staan, zoals Ian Rankin en Val McDermid. Maar er is ook nieuw talent, getuige de nominatie van Malcolm MacKay.''

Distilleerderij Deanston ondersteunt Bloody Scotland. De stokerij heeft een bloedig verleden, waaronder banden met de seriemoordenaars William Burke en William Hare, die in een periode van tien maanden in 1828 zestien mensen ombrachten. Ze verkochten de stoffelijke resten van hun slachtoffers aan een chirurg die er zijn anatomielessen mee 'verlevendigde'.

(Bron: CrimeTime)

1 opmerking:

Martin JidW zei

Malcolm Mackay is iemand om in de gaten te houden, denk ik. Misschien niet direct voor deze prijs, maar zeker voor in de nabije toekomst.
Hij is genomineerd voor zijn tweede boek - deel 2 van een trilogie - maar deel 1 verschijnt in september in Nederlandse vertaling.