29 augustus 2013

Denise Mina - Goden en beesten (2013)

MOOI UITGEDIEPTE KARAKTERS

(Door Guido Huisintveld)

De Schotse auteur Denise Mina schrijft niet alleen misdaadromans, maar houdt zich ook bezig met toneelstukken en graphic novels, zoals de verstripping van Stieg Larssons Millennium-reeks. Dat laatste zullen we haar maar vergeven aangezien ze dit ruimschoots goedmaakt met haar literaire thrillers. Goden en beesten is het derde deel in de reeks met hoofdrechercheur Alex Morrow.

Het verhaal begint met een overval op een postkantoor, waarbij een oudere man wordt neergeschoten. Alex Morrow heeft een aantal maanden na de geboorte van haar tweeling het politiewerk weer hervat. Het onderzoek naar de overval krijgt een vreemde wending als blijkt dat de oude man en de overvaller elkaar ogenschijnlijk kenden.
Een andere verhaallijn is die van de linkse politicus Kenny Gallagher. Hij weerspreekt nadrukkelijk de onfrisse praktijken die hem ten laste worden gelegd.

De personages komen bij Denise Mina op de eerste plaats. Hun karakters worden mooi uitgediept, waarbij de scheidslijn tussen goed en slecht vaak onduidelijk is. Zo ontstaat een bont gezelschap aan personen, dat zeer tot de verbeelding spreekt. Pas op de laatste bladzijde slaat Denise Mina je in het gezicht en besef je hoe knap de plot eigenlijk in elkaar steekt.

Denise Mina - Goden en beesten. Vertaling: Marijke Koch. Uitgeverij Anthos, 320 pag.

Geen opmerkingen: