28 augustus 2013

Will Lavender - Dominantie (2013)

VERGEZOCHTE BANALITEITEN


Will Lavender debuteerde in 2008 niet onverdienstelijk met zijn thriller 'Het verborgen raadsel'. Het heeft even geduurd, maar hier is dan de opvolger. 'Dominantie' lijkt wat betreft enscenering en structuur op Lavenders debuut, met één groot verschil: het is beduidend slechter geschreven.

Het verhaal begint nochtans veelbelovend. In 1994 wordt er voor negen studenten een speciaal literatuurcollege gegeven. De docent is professor Richard Aldiss, die de studenten via een tv-scherm toespreekt, omdat hij in de gevangenis zit voor een tweevoudige moord. Onderwerp van dit college is de zoektocht naar de identiteit van een mysterieuze auteur, waarbij Aldiss tevens hoopt aan te kunnen tonen dat hij onschuldig is. De studenten beginnen te puzzelen.

We springen vijftien jaar vooruit in de tijd. Alex Shipley, een van de studenten en inmiddels zelf docent, neemt weer contact op met Aldiss als blijkt dat een voormalige medestudent onder verdachte omstandigheden is vermoord.

Op een gegeven moment wordt het verhaal niet alleen ongeloofwaardig, maar maakt Lavender zich compleet belachelijk met onrealistische en vergezochte banaliteiten. Hij springt nogal hyperactief voor- en achteruit in de tijd en neemt nergens de moeite om personages verder uit te werken, waardoor het bordkartonnen figuren blijven. De personages Alex en Aldiss zijn gekopieerd uit 'The Silence of the Lambs' (Jodie Foster en Anthony Hopkins). Lavender citeert daarnaast ook schaamteloos uit werk van Agatha Christie en Alfred Hitchcock. Kortom: 'Dominantie' is een flinke tegenvaller.

Will Lavender - Dominantie. Vertaling: Hans van Cuijlenborg. Uitgeverij A.W. Bruna, 272 pag.

Geen opmerkingen: