17 augustus 2013

Wordt verwacht 354 (nieuws, 2013)

À LA LISBETH SALANDER


,,We hebben lang gezocht naar een boek voor het publiek van Stieg Larsson'', meldt uitgeverij Boekerij. ,,Een boek met een heldin die evenzeer tot de verbeelding spreekt als Lisbeth Salander.'' Of de uitgeverij daarin geslaagd is kan de lezer vanaf januari 2014 zelf beoordelen. Want dan ligt de thriller met de spuuglelijke titel 'De informationist' van de Amerikaanse Taylor Stevens in de winkel.

De heldin à la Lisbeth Salander luistert in 'De informationist' naar de naam Vanessa 'Michael' Munroe. Zij handelt in uiterst exclusieve informatie. Ze werkt voor bedrijven, staatshoofden, privépersonen - iedereen die haar unieke expertise kan betalen.

Een oliemiljardair huurt haar in om zijn in Afrika verdwenen dochter te vinden. Door het mysterie van het vermiste meisje belandt Munroe in het land van haar jeugd. Ze kan alleen ontsnappen aan de jungle en haar demonen door de confrontatie aan te gaan met het verleden dat haar gemaakt heeft tot wie ze is.

Wie haar naam googelt komt wellicht eerst op de pagina van de 'pornstar' Taylor Stevens terecht. Niet dezelfde persoon als de 'author' Taylor Stevens overigens. Op de site van de schrijver verhaalt Stevens met nauwelijks ingehouden woede over haar jeugd, die ze doorbracht bij de apocalyptische sekte Children of God. Na de lager school kreeg ze geen opleiding meer; boeken en tv waren verboden. Pas na haar twintigste wist ze uit de sekte los te breken. Ze woont in Texas met haar twee kinderen.

Ze bestudeerde de grote thrillerauteurs om de techniek van het schrijven onder de knie te krijgen. Haar thrillers zijn in Hollywood niet onopgemerkt gebleven. Ze heeft inmiddels een deal gesloten met het productiebedrijf van James Cameron, die Stevens' debuut 'De informationist' wil verfilmen.

Andere nieuwe titels:

J.D. Robb - 'Vermoord naakt' (januari 2014). J.D. Robb is het pseudoniem van bestsellerauteur Nora Roberts en schrijft een serie thrillers rond Eve Dallas, inspecteur bij de politie van New York. Elk slachtoffer neemt ze persoonlijk op: ze stopt nooit voor ze hen gewroken heeft. De Ierse miljardair Roarke is verliefd op haar. Maar hij is ook verdachte in het onderzoek naar de moord op een callgirl.
J.D. Robb - 'Vermoorde reputaties' (januari 2014). Het eerste slachtoffer ligt buiten in de regen. Het tweede in haar eigen appartement. Beiden kenden ze Roarke, de minnaar van inspecteur Eve Dallas.
Alex Churton - 'Babylon' (november 2013). Een jihadistische aanslag op een vrijmetselaarsloge in Istanbul vormt voor de Britse geheim agent Toby Ashe de start van een race tegen de CIA. Alles draait om een spionagepuzzel van genetisch onderzoek, de oorsprong van de Vrijmetselarij, een geheime SAS-missie en de verdwijning van het hoofd van een oeroude Koerdische stam.
Tonino Benacquista - 'Malavita' (oktober 2013). De Blakes zijn nieuwkomers in een klein Normandisch stadje. Fred doet als historicus research naar de Geallieerde invasie. Maggie houdt van liefdadigheidswerk. In feite is Fred Giovanni Manzoni, ex-goodfella en informant, door het FBI-getuigenbeschermingsprogramma naar Frankrijk verhuisd. Ondanks een prijs op zijn hoofd van 2 miljoen dollar kan Fred het niet laten de aandacht te trekken.
Lincoln Child - 'De vloek' (oktober 2013). Schatgraver Porter Stone is begonnen aan zijn grootste project ooit. Hij meent dat het graf van de eerste Egyptische farao zich in een immens moeras in noord-Soedan bevindt. De hightech opgraving wordt geplaagd door angstaanjagende ongelukken.
Linwood Barclay - 'Geloof je ogen' (oktober 2013). Thomas Kilbride heeft een obsessie met Streetview op internet. Door zijn schizofrenie verlaat hij zelden zijn huis, maar via Whirl360.com reist hij zonder de deur uit te gaan. Hij prent elke straat in zijn geheugen en bestudeert elk adres dat op zijn monitor verschijnt. Maar dan valt zijn blik op een verontrustende weerspiegeling in een raam. Het lijkt een vrouw die wordt vermoord.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

,,Een boek met een heldin die evenzeer tot de verbeelding spreekt tot de verbeelding als Lisbeth Salander.''

GAAAAAAAP...