13 augustus 2013

Gesignaleerd 233 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBIN COOK - NANO

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag 'Nano', een nieuwe medische thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Robin Cook.
Na een hectisch jaar waarin haar mentor werd vermoord en haar verdwenen vader weer opdook besluit Pia Grazdani, de studente geneeskunde uit 'Doodsakte', haar opleiding te onderbreken en New York te verlaten. 

Aangetrokken door de veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van de medische technologie en de kans om haar problemen achter zich te laten, neemt Pia een baan aan bij Nano, een uiterst sterk beveiligd nanotechnologiebedrijf met een gigantisch budget. Nano is haar concurrenten in de wereld van moleculair onderzoek ver vooruit, vooral wat betreft de ontwikkeling van microbivoren, minuscule robots die virussen en bacteriën op kunnen slorpen.
Maar binnen het bedrijf gaat het er zeer geheimzinnig aan toe. Pia's baas waarschuwt haar dat ze zich niet mag bemoeien met projecten buiten haar werkterrein en ook geen kritische vragen mag stellen over de herkomst van het schijnbaar onuitputtelijke kapitaal waarmee de onderzoeken van Nano worden gefinancierd. 

Als ze echter tijdens het hardlopen een collega vindt die ogenschijnlijk is getroffen door een hartstilstand, begint ze het bange vermoeden te krijgen dat Nano hem heeft gebruikt als menselijk proefkonijn. Staat deze technische reus op het punt een van de grootste medische ontdekkingen van de eenentwintigste eeuw te doen waarmee miljoenen mensen behandeld zouden kunnen worden of hebben ze hun ziel verkocht aan de hoogste bieder?

Bestsellerauteur dr. Robin Cook introduceerde met zijn debuut 'Coma' in 1977 een nieuw thrillergenre: de medische thriller. Nog steeds domineert hij dit genre door medische feiten en fantasie met elkaar te verbinden. Zijn boeken gaan altijd over actuele medische onderwerpen, zoals orgaandonatie, experimenten op mensen, de financiering van onderzoek, medische wanpraktijken, genetische manipulatie en drugsonderzoek. Cook schrijft zijn boeken niet alleen als amusement, maar ook om mensen bewust te maken van medische praktijken. Van zijn hand verschenen inmiddels 31 medische thrillers. Hij studeerde geneeskunde aan Harvard en de Colombia University Medical School en woont afwisselend in Boston en Florida.

Robin Cook - Nano. Uitgeverij A.W. Bruna, 368 pag., € 19,95. ISBN: 978 04 005 0296 3

Geen opmerkingen: