02 augustus 2013

Plaat van de maand (40)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Leighton Gage, David Hewson, Siska Mulder, Harlan Coben, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3300 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de veertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over A.J.C. Vlaskamp. 

VERSJESMAKER EN DETECTIVESCHRIJVER

(Door Wim van Eyle)

Meester in de rechten was hij, A.J.C. Vlaskamp, maar vreemd genoeg treffen we hem aan als directeur van een drukkerij in het Friese Wolvega. Verder zijn er weinig details over hem bekend. Zo blijven we in het ongewisse over zijn geboortejaar en sterfjaar.

Zijn eerste boek, een detective, verscheen in 1939 in de Speciaal-serie van uitgeverij Helmond. Het boek had een slappe kaft, kostte destijds 25 cent en droeg de titel 'Moord zonder motief?'. Gerrit de Morée verzorgde de illustraties. Een jaar later verscheen - wederom in de Speciaal-serie - de detective 'Hallo, Hallo! X is....'. De illustraties waren ditmaal van de hand van L. de Swart.


Daarna volgde een langdurige stilte. Zou de Tweede Wereldoorlog er weer mee te maken hebben gehad? 

In de jaren vijftig verwierf Vlaskamp nog enige faam met wekelijkse of maandelijkse versjes in een regionaal blad. 


In 1962 verscheen dan zijn laatste detective, ditmaal onder een pseudoniem, als A.J.C. Arend in de Ravenreeks van uitgever A.G. Schoonderbeek te Laren. getiteld 'Het mysterie van Hartenvrouw'. Het waren geen hoogvliegers die detectives van Mr. Vlaskamp. Hopelijk functioneerde zijn drukkerij beter.

Bibliografie:
1939: Moord zonder motief ....? (uitg. Helmond), met illustraties Gerrit de Morée 
1940 Hallo, Hallo! X is .... (uitg. Helmond), illustraties L. de Swart
1962 Het mysterie van Hartenvrouw (uitg. Schoonderbeek) (onder pseudoniem A.J.C. Arend) 

(Bron: Wim van Eyle)

2 opmerkingen:

Daan van der Kaaden zei

Dit is Arend Johan Cornelis Vlaskamp, geboren 16 januari 1904 in Eibergen. Gehuwd 23 juli 1938 in Wolvega met Tiny N. Hoorns. Overleed volgens de Kon. Bibl. in 1989. Hij was ook tekstschrijver voor één van de plaatjesalbums van de gebrs. Heuff in Tiel.

Daan van der Kaaden
Veenendaal

Albert Hoekstra zei

Mr. A.J.C. Vlaskamp, geb. 1904 overlijdt te Schagen 14-2-1989, trouwt Wolvega 1938