17 juli 2012

Wordt verwacht 301 (nieuws, 2012)

EEN MERKWAARDIGE CHEMIE

Geen rechttoe rechtaan thriller, Wolfskinderen, die in januari 2013 bij uitgeverij Signatuur Noir verschijnt. In deze thriller schrijft de Zweed John Ajvide Lindqvist over 'normale' kinderen, die toch niet zo 'normaal' blijken te zijn.

Een hulpeloze baby wordt gevonden in het bos, meer dood dan levend. De man die haar vindt, neemt het meisje mee naar huis, tot ontzetting van zijn vrouw.Het stel besluit - uit angst voor ontdekking - het kind te laten opgroeien in de kelder.

Theres wordt een kind niet van deze wereld, emotieloos en totaal geïsoleerd, met één opvallende eigenschap: ze heeft een volstrekt betoverende zangstem. Na een catastrofaal incident krijgt ze een nieuwe identiteit en langzaam begint ze te wennen aan de buitenwereld, al blijft ze een outsider.

Dan ontmoet ze Theresa, een vrij normale tiener met wat overgewicht, maar die wordt gepest en ze haat zichzelf. Er ontstaat een merkwaardige chemie tussen Theres en Theresa. Ze gaan muziek maken en de groeiende roem van Theres maakt haar een soort messias voor ongelukkige tienermeisjes. Dan neemt ze samen met Theresa haar discipelen mee op weg naar een gewelddadige afrekening.

John Ajvide Lindqvist (1968) groeide op in Blackeberg, een voorstad van Stockholm. Hij rondde een studie literatuurwetenschap af, werd illusionist, straatartiest en vervolgens stand-upcomedian. Hij is een toegewijd fan van Morrissey, ooit zanger van de Britse band The Smiths. Zijn debuut draagt de Zweedse vertaling van het The Smiths-nummer 'Let The Right One Slip In'. Ook in Lindqvists roman 'Människohamn' is Morrissey's invloed merkbaar. Twee van de voornaamste karakters zijn eveneens idolaat van de Britse zanger en spreken voornamelijk in citaten uit diens songs.

Geen opmerkingen: