18 juli 2012

Michael Crichton en Richard Preston - Micro (2012)

'Micro' zorgt voor kippenvel(Door Wilko Voordouw)

Michael Crichton is al ruim drie jaar dood. Toch ligt er sinds enkele weken een nieuw boek van de sciencefictionschrijver in de Nederlandse winkels en het is weer een verhaal dat bij velen voor kippenvel zorgt. 'Micro' was bijna voltooid toen de schrijver van 'Jurassic Parc' in 2008 aan kanker overleed. De erven gaven aan de Amerikaanse schrijver Richard Preston (1954) de opdracht om het verhaal af te maken.

Laten we beginnen met de vaststelling dat het goed is geweest dat de erven-Crichton besloten hebben om het manuscript niet in een diepe la op te bergen. 'Micro' is een bloedstollend spannend verhaal. Bij vlagen adembenemend en telkens verrassend. Een van de betere 'Crichtons'.

'Micro' draait om zeven studenten in de natuurwetenschappen. Ze worden uitgenodigd door het bedrijf Nanigen om in Hawaï met de allerbeste apparatuur te gaan werken aan de meest vooruitstrevende experimenten in hun vakgebied. Beter dus dan wat ze op de universiteit gewend zijn.
Inderdaad is Nanigen een bedrijf dat werkt aan medicamenten, verkregen met nieuwe micro-biotechnologie. Maar het zevental ontdekt ook dat er méér aan de hand is bij het bedrijf. Nanigen - en dan met name de directeur - heeft een geheel eigen agenda.

Tegelijkertijd onderzoekt inspecteur Dan Watanabe van de politie in Hawaï de dood van drie mannen. Aanvankelijk denkt men aan zelfmoord, maar Watanabe vermoedt dat er meer aan de hand is. Alle sporen leiden naar Nanigen, waar ook nog eens twee andere directieleden verdwijnen.

Ondertussen zijn de zeven studenten doende om heel andere problemen op te lossen. De directeur van Nanigen wil hen uit de weg ruimen. Ze hebben in hun 'nieuwe dimensie' 48 uur de tijd om het raadsel op te lossen en hun vege lijf te redden. Daarvoor moeten ze wel afrekenen met heel bijzondere vijanden.

Een bloedstollende pageturner. Zo kan deze roman van ruim 400 pagina's het beste worden genoemd. Een ideaal boek voor een zonovergoten strand in een ver, zonnig land. Het knappe van dit boek is verder dat het duo Crichton/Preston heel veel wetenschappelijke kennis verwerkt op de bladzijden. Maar zelfs op een ligbed op het strand wordt dat op geen enkel moment onverteerbaar. Er wordt met vaardige hand en juist gedoseerd gelaveerd tussen het spannende verhaal en de wetenschappelijke verhandeling. Dat er veel studiewerk is verricht om het verhaal geloofwaardig te houden moge blijken uit de literatuurlijst, die maar liefst vier pagina's omvat. Maar de hoofdmoot blijft het verhaal, zoals altijd bij Crichton. Hij weet zo consequent de spanning op te bouwen dat je zelfs op een zonovergoten strand af en toe kippenvel krijgt. En dat is razend knap.

Michael Crichton en Richard Preston - Micro. Vertaling: Gert van Santen. Uitgeverij Luitingh, 448 pag.

Geen opmerkingen: