30 juli 2012

Wordt verwacht 309 (nieuws, 2012)

FINLAND-THRILLER VAN AMERIKAANSE EX-BARMAN

Je kon er op wachten: het succes van thrillerauteurs uit Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen lokt steeds meer schrijvers die niet uit het Hoge Noorden komen om het ook eens 'op z'n Scandinavisch' te proberen. Zo opereert de van oorsprong Duitse Jan Costin Wagner al enkele jaren niet onverdienstelijk vanuit Finland. En de Britse journalist Quentin Bates, die jarenlang in IJsland heeft gewoond, laat zijn thrillers zich afspelen op dit koude geisereiland.

Bij uitgeverij Karakter verschijnt in december 2012 'Engelen van sneeuw', het debuut van de in Finland woonachtige Amerikaan James Thompson (47). Volgens de uitgever uitermate geschikt voor de lezers van Arnaldur Indridason en Jussi Adler-Olsen. 'Engelen van sneeuw' is de eerste in een serie rond inspecteur Vaara.

Kaamos: de periode vlak voor Kerst, de meest sombere tijd van het jaar in Lapland. De niet-aflatende duisternis en extreme kou boven de Noordpool zorgen ervoor dat iedereen langzaam buiten zichzelf raakt... misschien wel net genoet om een moord te plegen.

Sufia Elmi, een Finse tv-persoonlijkheid van Somalische afkomst, wordt dood gevonden in een besneeuwd veld. Haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps. Vaara, eens een gelauwerd agent in de grote stad, heeft zich teruggetrokken in zijn geboortedorp om oude wonden te laten helen.

Vaara moet deze explosieve zaak zo snel mogelijk zien op te lossen, voordat er een schokgolf door Finland zal trekken, een land dat bang is om zijn eigen xenofobie onder ogen te zien. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt Vaara zelf geplaagd door zijn heftige jeugd en zijn mislukte eerste huwelijk. Hij vermoedt dat de rijke man voor wie zijn ex hem heeft verlaten, de moord heeft gepleegd.

James Thompson, geboren en getogen in de Amerikaanse staat Kentucky, woont al ruim tien jaar in Finland. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte, heeft hij Fins gestudeerd en werkte hij als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.

Thompsons debuut werd genomineerd voor de Edgar, Anthony en Strand Critics award. De schrijver, getrouwd met een Finse vrouw, bespreekt boeken voor The New York Journal of Books.

Andere nieuwe titels:

Wouter van Mastricht - 'Het scherp van Ambon' (oktober 2012). Historische thriller, die zich afspeelt in de Gouden Eeuw. Evan Sharpe, rechterhand van de Rotterdamse admiraal Brasser, reist naar de Oost om zijn broer te vinden. Het wordt een tocht vol verschrikkingen.
Loes den Hollander - 'Bodemloos' (november 2012). Nieuwe thriller van veelschrijver Den Hollander. Tjeerd en Lizzie van Loon en Mies van Meekeren hebben een sterke familieband. Dan doet Hella, hun moeder en zus, een geslaagde zelfmoordpoging. En komt er een persoon opdagen, die meent dat er het een en ander af te rekenen valt.
Leighton Gage - 'Blinde haat' (oktober 2012). Brazilië wordt binnen een paar uur opgeschrikt door drie dodelijke aanslagen. Slachtoffers zijn onder anderen de Israëlische consul en zijn gezin. Inspecteur Silva en zijn team worden op de zaak gezet.
Corine Hartman - 'De ondergang' (december 2012). Bundel met zestal verhalen, onder meer over een succesvolle architect die in zijn luxe Franse villa in afwachting is van het einde der tijden en een oud-militair die een bloedbad aanricht.
Jeffrey B. Burton - 'De Schaakman' (februari 2013). Als er in Washington een aantal moorden wordt gepleegd waarbij er een schaakstuk in de wond van het slachtoffer wordt gestoken, gaan bij de FBI de alarmbellen af. Enkele jaren daarvoor is erop precies dezelfde manier een reeks moorden gepleegd, maar de zaak van 'De Schaakman' is nooit opgelost.
Larry Bond - 'Vluchtplan' (januari 2013). Een SEAL-team moet in Iran twee dissidenten oppikken die over gevoelige informatie omtrent Teherans nuclaire programma beschikken. Onderweg naar de kust vindt er in de mini-onderzeeër die ze aan land moet brengen, een explosie plaats. De overlevenden zien zich gedwongen naar de kust te zwemmen, maar stuiten daar op de Iraanse veiligheidsdienst.

Geen opmerkingen: