16 juli 2012

Wordt verwacht 300 (nieuws, 2012)

PLAATS DELICT: UTRECHT

De komende maanden verschijnen bij uitgeverij A.W. Bruna twee thrillers die zich in en rond de stad Utrecht afspelen. De Domstad als poel des verderfs, zou burgemeester Wolfsen dat wel op prijs stellen?

13 november 2012 is de publicatiedatum van 'Verdieping X', de nieuwe thriller van Kim Moelands. In een Utrechtse discotheek raken tientallen jongeren plotseling dodelijk ziek na het gebruik van de mysterieuze partydrug ELF. In het Academische Medisch Centrum Midden vecht bloeddokter Floor van Schaik voor hun leven.

Terwijl het dodental oploopt, wordt hun bloed geanalyseerd door het commerciële bedrijfje Future Medical Blood dat elders in het ziekenhuisgebouw is gevestigd. Floors chef Victor de Kauw lijkt alle vertrouwen in FMB te hebben, en des te minder in haar. Wanneer De Kauw probeert Floor op non-actief te stellen, besluit ze om 's nachts in het lab van de Utrechtse bloedbank zelf wat proeven te nemen...

Kim Moelands (Goirle, 1975) is auteur, recensent en journalist. Ze schreef twee autobiografische romans ('Ademloos', over het overlijden van haar vriend Ron en het leven daarna en 'Grenzeloos', over het leven voor en na haar longtransplantatie). Twee jaar geleden verscheen haar eerste thriller 'Weerloos', waarvan 15.000 exemplaren werden verkocht. Moelands stapte dit jaar over van uitgeverij The House of Books naar A.W. Bruna. Bij de laatste verschijnen haar fictieboeken.

Fragment uit 'Verdieping X': 'Zwart voor zijn ogen. Schimmige contouren doemen op. Hij hoort een zacht gezoem op de achtergrond. Waar is hij? Voorzichtig draait hij zijn hoofd naar het geluid. Vanuit een apparaat lopen roodgekleurde slangen naar een doorzichtige zak die half gevuld is met rode vloeistof. Bloed? Zíjn bloed?'

IN DE NOK

In 2013 is het driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. De Vrede van Utrecht verwijst naar een reeks van verdragen die in 1713 werden gesloten in de Domstad. Met de Vrede van Utrecht kwam een einde aan de lange reeks van oorlogen van de Spaanse Successieoorlog (tussen Spanje en Frankrijk) en Queen Anne's war (tussen Frankrijk en Groot-Brittannië). Bijzonder aan deze gebeurtenis is dat er vrede gesloten werd aan de onderhandelingstafel. Voorheen kwam vrede hoofdzakelijk op het slagveld tot stand.

Geïnspireerd door dit historische hoogtepunt schreef Daniëlle Hermans de thriller 'In vredesnaam', die vanaf 8 januari 2013 verkrijgbaar zal zijn. Het boek zal gepresenteerd worden tijdens een bijeenkomst in de Domtoren.

De Domkerk fungeert overigens ook als plaats delict, want in de nok van het godshuis hangt het levenloze lichaam van een vrouw. Niet lang daarna worden in twee andere kerken in Utrecht lichamen aangetroffen. Ook deze vrouwen zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Rechercheurs Rob van Helden en Nicole Hessels die ook al figureerden in Hermans' fraaie thriller 'De watermeesters' (2009) verdiepen zich in de zaak.

Daniëlle Hermans (1963) is na een studie kunstbeleid en -management aan de Universiteit Utrecht het communicatievak ingegaan. Naast schrijfster is zij freelance communicatiemanager. Zij debuteerde in 2008 met 'Het tulpenvirus'.

Andere nieuwe titels:

John Grisham - 'De afperser' (25 oktober 2012). Wanneer een rechter van het Hooggerechtshof maandagochtend niet komt opdagen in de rechtszaal, schakelen zijn medewerkers de FBI in. Die vindt het lichaam van de rechter in de kelder van zijn vakantiehuisje. Naast hem ligt het lijk van zijn jonge secretaresse.
Andy McNab - 'Alarmfase rood' (25 oktober 2012). De Eurostar naar Parijs wordt in de tunnen tot stilstand gebracht en de 400 passagiers worden gegijzeld door Russische terroristen. In de trein bevindt zich trouwens ook sergeant Tom Buckingham van de SAS.
Steve Mosby - 'Donkere kamer' (13 november 2012). Inspecteur Andrew Hicks is ervan overtuigd dat achter elke moord een verklaring en een heldere motivatie zitten. Als een vrouw doodgeslagen in haar tuin wordt gevonden, verdenkt hij de ex meteen van een crime passionel. Maar algauw volgt er nog een slachtoffer, op dezelfde manier om het leven gebracht.
Deon Meyer - 'Onzichtbaar' (6 november 2012). Emma le Roux is vastbesloten haar vermiste broer te vinden, die 20 jaar geleden zou zijn gestorven. Le Roux weet zeker dat ze hem kortgeleden op het nieuws heeft gezien, als verdachte van de moord op een medicijnman en vier stropers.
Suzanne Vermeer - 'Het chalet' (15 januari 2013). Annelies en haar man willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat, is dat voor Annelies het teken dat ze hun drastisch moeten omgooien. Zij en Wim vertrekken naar IJsland om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Maar rond de B&B gebeuren vreemde dingen.
Ruth Rendell - 'De grafkelder' (8 januari 2013). Inspecteur Wexford is met pensioen, maar hij kan moeilijk wennen aan het leven zonder baan. Wanneer hem wordt gevraagd om de politie als adviseur te helpen bij een mysterieuze moordzaak, grijpt hij die kans met beide handen aan.
Antti Tuomainen - 'De genezer' (22 januari 2013). Debuut van Finse tekstschrijver. Wanneer Tapani Lehtinen een telefoontje krijgt van zijn vrouw Johanna, die meldt dat ze wat later thuiskomt, kan hij niet vermoeden dat het de laatste keer is dat hij haar zal spreken.
Christopher Reich - 'Wetten van bedrog' (8 januari 2013). Dr. Jonathan Ransom reisde acht jaar lang de wereld rond voor Artsen Zonder Grenzen. Maar nadat hij er ternauwernood in slaagde om een nucleaire ramp, veroorzaakt door zijn vrouw Emma, te voorkomen, ziet Jonathan zich gedwongen ontslag te nemen. Dan verdwijnt Emma.

Geen opmerkingen: